BARBIE: Denne høsten kommer den nye kolleksjonen Barbie-dokker i salg. Den kommer til å inkludere dokker med rollestol og proteser, opplyser produsenten. Foto: Mattel
BARBIE: Denne høsten kommer den nye kolleksjonen Barbie-dokker i salg. Den kommer til å inkludere dokker med rollestol og proteser, opplyser produsenten. Foto: Mattel Vis mer

Barbie får rullestol og proteser:

- Unnskyld meg mens jeg gråter i 300 år

Barbie lanserer dokker med funksjonsnedsettelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Barbie fyller i år 60 år, og gjør stadig nye tilpasninger for å holde seg aktuell. Nå annonserer leketøysprodusenten Mattel, som står bak dokkene, at deres neste kolleksjon består av dokker med både rullestol og protese.

En av dem som jublet høyt da nyheten ble annonsert var forfatter og kunstner Jessica Jewett (37). Hun er født med sykdommen leddsykdommen Arthrogryposis multiplex congenita, og er rullestolbruker.

- Unnskyld meg mens jeg gråter i 300 år fordi dette var leketøyet jeg trengte som liten jente. Jeg kommer definitivt til å kjøpe en. Jeg bryr meg ikke om at jeg er 37 år gammel, skriver hun i et innlegg på Twitter.

I løpet av oppveksten på 80-tallet, har hun ingen erindring av at hun fant noen dokker eller leketøy der hun følte seg representert på samme måte som vennene hennes.

- Det tok meg tilbake til da jeg var 6 år gammel, og spurte mamma og bestemor hvorfor det ikke var noen dokker som så ut som meg. Jeg hadde en følelse av at jeg var annerledes, men forsto aldri hvorfor dette var noe som skulle skjules, sier hun i et intervju med Huffington Post.

Stort problem

Tilgjengelighet for mennesker med funksjonsnedsettelser er et gjennomgående problem mange steder. I et debattinnlegg publisert i Dagbladet i desember, skriver generalsekretær i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon, Lilly Ann Elvestad, at konsekvensene for manglende tilrettelegging for funksjonshemmede i skolen er alvorlige.

- Ufullstendige vitnemål og kunnskapshull gjør det vanskelig å henge med og komme seg videre. I verste fall, og ikke sjelden, blir det den direkte årsaken til uføretrygd, skriver hun.

I et tidligere intervju forteller også generalsekretær i Norges Handikapforbund, Sunniva Ørstavik, om en undersøkelse fra 2016 at én av tre mennesker med funksjonsnedsettelser hadde opplevd hatefulle ytringer, hets eller trakassering.

Nettopp derfor er Jewett ekstra glad for at kolleksjonen også skal inneholde en rullestolrampe, som passer til det berømte dokkehuset.

- Det at de tenkte «Hei, vi må få inn en rampe slik at barn kan få med rullestolen inn i huset» er ekstremt viktig. Det utvider lekesituasjonen til situasjoner vi møter ute i det virkelige liv gjennom barnas fantasi.

Mattel opplyser at kolleksjonen vil være i salg fra høsten 2019.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer