Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Unnskyld Valgerd

- Jeg beklager og er fryktelig lei for at jeg villedet Valgerd Svarstad Haugland i Stortingets spørretime i dag. En ydmyk Øystein Djupedal beklager også dypt at hans opplysninger som var grunnlaget for Dagbladets oppslag i går var feilaktige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I avisoppslaget het det at «SV avslører ny oljefondskandale: Norge tjener penger på klasebomber». I artikkelen hevdet Øystein Djupedal at Oljefondet har investert 146 millioner kroner i selskapet som produserer de omstridte klasebombene som amerikanerne har sluppet over Afghanistan.

Ekstra pikant var «avsløringen» fordi Stortinget har vedtatt at regjeringen skal arbeide for et internasjonalt forbud mot bruk av klasebomber.

I Stortingets spontanspørretime i går ble KrFs partileder, kirke- og kulturminister Valgerd Svarstad Haugland, bedt om å sørge for at Oljefondet umiddelbart trakk seg ut av det aktuelle selskapet. Djupedal ba også om at det ble etablert et etisk regelverk som forbød slike investeringer - «for å unngå den skammen det er å bli tatt med buksa nede», som Djupedal formulerte det.

- Ja. Vi er nødt til å trekke oss ut der vi vet at det blir produsert klasebomber, svarte Haugland - uten å vite at det denne gang var SVs nestleder som kom til å bli «tatt med buksa nede».

Spørsmålet om bruken av klasebomber i USA og Storbritannias krigføring i Afghanistan, har vært et gjennomgangstema for SV i høst. SV har tidligere påvist at Oljefondet har investert i selskaper som produserer landminer, og har en rekke ganger uten hell forsøkt å få Stortinget med på å innføre etiske retningslinjer for Oljefondets investeringer.

- Jeg er fryktelig lei for dette. Men jeg vil også poengtere at denne feilen ikke endrer på det prinsipielle: Vi må få et etisk regelverk som ligger i forkant og hindrer at Oljefondet kan gå inn i uønskede investeringer, sier Djupedal.

[email protected]

Hele Norges coronakart