- Unnskyld!

TROMSØ (Dagbladet): - Island ranet Smutthullet i et blodig rovfiske som savner sidestykke, hevder den islandske trålbasen Sigurdur Marinosson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg skammer meg, og vil gjerne be det norske folk om unnskyldning, sier islendingen til avisa Fiskaren.

For første gang forteller en islandsk trålfisker om hvordan «Smutthull-fisket» i Barentshavet egentlig foregikk.

- Det var systematisk massevoldtekt av en naturressurs, sier han.

Islandske trålrederier gikk amok - sjøl var fiskeren vitne til bruk av ulovlig flytetrål, og massiv dumping av yngel og voksen fisk.

Ingen straff


- Profitthungeren var enorm. Trålere produserte for 100 millioner norske kroner bare på et tokt. Vi var som bankranere som vasset i penger og plukket ut tusenlappene, mens vi kastet småmynter over bord.

Han sier ordren fra rederiet var klar: Fisk som lå mer enn fire og en halv time i båtens fabrikkhall, skulle males opp og dumpes rett på havet. Da var kvaliteten blitt for dårlig.

- Jeg protesterte mot sløsingen. Men til ingen nytte. Fabrikksjefen regjerte. Det er så grusomt at jeg nesten ikke kan snakke om det, sier Marinosson.

Ingen av trålerne risikerte straff på Island, og den norske kysvakten hadde ingen mulighet til å stanse rovfisket.

Fikk sparken

I ettertid har islandske fiskere tiet om miljøkriminaliten. Av hensyn til sin egen samvittighet har Marinosson valgt å bryte tausheten:

- De som fortalte om dumping, ville fått sparken eller blitt svartelistet av skippere og rederier, sier han.

I mai 1999 forhandlet Knut Vollebæk fram Smutthull-avtalen mellom Norge, Island og Russland. Norske fiskere hevdet at dette var å belønne kriminelt rovfiske i internasjonalt farvann.

- Trålbasens skrekk-historie er en bekreftelse på det vi har hatt mistanke om. Smutthullet er tømt, skandalen er at forbrytelsen skaffet Island fiskekvoter i norsk økonomisk sone. Og det på bekostning av vår egen kystflåte, sier Rolf Bendiksen, leder i Nordland fylkesfiskarlag.