- UNNSKYLD

De 19 hjemvendte gislene ba folket og landet om forlatelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var 19 ydmyke sørkoreanske hjelpearbeidere som returnerte til hjemlandet i dag.

Møtt med spekulasjoner om at den sørkoreanske regjeringen betalte 100 millioner i løsepenger til Taliban, og ubesvarte spørsmål om hvorfor de opprinnelig 23 kristne sørkoreanerne trosset myndighetenes anbefaling og dro til Afghanistan, benyttet gislene anledningen til å be nasjonen om unnskyldning.

- Vi ber om tilgivelse fra folket for at vi har skapt så store problemer, og takker alle som hjalp oss med å komme trygt hjem. Vi står i gjeld til landet og folket,

sa 19 år gamle Yu Kyeong-Sik til pressen, som hadde møtte fram på Incheon-flyplassen.

Minnet kollegene

Gislene var bleke og trøtte, og tydelig preget av å ha overlevd et nesten seks uker langt gisselmareritt. To av kollegene deres overlevde ikke. De ble minnet på flyplassen ved at de hjemvendte gislene bar på bilder av den drepte Bae Hyung-kyu (42) og Shim Sung-min (29).

19 år gamle Yu gråt da han snakket om de drepte kollegene.

- Vi vil leve våre liv for dem, sa Yu, ifølge BBC.

Etter klemmer og tårer var utvekslet med familiemedlemmer var det tid for de første kritiske spørsmålene. «Hvorfor dro dere dit?» ville den 77 år gamle bestemora Cheon Kwang-sil vite.

- Jeg trodde dere ville bli drept. Jeg sa du ikke skulle dra dit, sa Cheon til barnebarnet Lee Young-kyung, ifølge nyhetsbyrået
AP.

YDMYKE: De hjemvendte sørkoreanerne kom med bøyd hode, da de ankom Incheon-flyplassen. De bar også på bilder av de to kollegene deres som ble drept av gisseltakerne. Foto: AP Photo/ Lee Jin-man/SCANPIX
YDMYKE: De hjemvendte sørkoreanerne kom med bøyd hode, da de ankom Incheon-flyplassen. De bar også på bilder av de to kollegene deres som ble drept av gisseltakerne. Foto: AP Photo/ Lee Jin-man/SCANPIX Vis mer

En tynn og blek Lee med hender spist opp av insektbitt, fortalte om hvordan hun hadde tilbrakt 20 dager av fangenskapet i en kjeller.

- Jeg var redd hele tida, og klarte ikke å spise skikkelig, sa Lee.

Ryktene om løsepenger

Både kroppsspråket til sørkoreanerne som gikk med bøyde hoder, og de nøye utvalgte uttalelsene tyder på at de var forberedt på å få en blandet mottakelse i hjemlandet, mener BBCs reporter i Seoul.

Flere kilder i Afghanistan, både fra regjeringshold og fra Taliban, hevder at Sør-Korea utbetalte løsepenger for å få en fredelig utgang på gisseldramaet.

Sørkoreanske myndigheter benekter dette, men må allikevel tåle sterk kritikk for i det hele tatt å ha forhandlet med gisseltakerne. Det ansees for å være et brudd på internasjonale prinsipper om ikke å forhandle med Taliban.

Korrespondenter og analytikere mener imidlertid at det finnes sterke indikasjoner på at Sør-Korea ga etter for pengepress. Hvor stor pengesum det dreier seg om, er usikkert, men få tror at Taliban løslot gislene kun fordi sørkoreanerne gikk med på trekke ut styrkene sine innen utgangen av året. En slik tilbaketrekking var allerede varslet før gisselaksjonen.

- UNNSKYLD
<B>HVORFOR?:</B> Mange vil ha svar på hvorfor de kristne hjelpearbeiderne trosset myndighetenes anbefalinger og dro til Afghanistan.