Unnskyld!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JA, DU HADDE VEL nesten glemt Ségolène Royal. Hun tapte jo presidentvalget mot Nicolas Sarkozy i 2007. Så tapte hun striden om ledervervet i det franske sosialistpartiet. Men Royal har ikke gitt opp tanken på å bli Frankrikes president: I første omgang har hun meldt seg på i kampen om medieoppmerksomhet igjen.

Første runde kom i begynnelsen av april, da Royal var på visitt i Dakar, og benyttet anledningen til å be hele Afrika om unnskyldning for en tale om Afrikas forhold til moderniteteten som Nicolas Sarkozy holdt for en stund siden. Royal angrep det hun mente var presidentens «ydmykende ord», og lovet at disse ikke var representative verken for Frankrike eller for landets innbyggere. Regjeringspartiet raste mot denne uvanlige unnskyldningen - talsmannen for Sarkozys parti mente Royal gjør Frankrike til narr med sine «barnslige uttalelser», uten at det gikk så tungt inn på henne.

PÅ LØRDAG BA Ségolène Royal på ny om unnskyldning, nå til Spanias statsminister Zapatero. Også denne gangen var Sarkozy-sitater årsaken. Den franske avisa Libération kunne nemlig i forrige uke fortelle at Sarkozy i et møte nylig var uvanlig klar (selv til Sarkozy å være) i sin omtale av utenlandske statsledere: Obama mangler ledererfaring, Merkel kan ikke annet enn å følge Frankrikes forslag, og det kan vel hende at den spanske statsministeren ikke er særlig intelligent, sa Sarkozy, og saken eksploderte, særlig i spanske medier.

Dermed satte Ségolène Royal seg ned og skrev et brev til Zapatero, der hun ba om unnskyldning for Sarkozys oppførsel, som en motvekt til det hun mener er presidentens rasering av Frankrikes gode navn og rykte i utlandet.

DENNE GANGEN er kritikken av Royal enda drøyere enn sist. Én minister mener Royal latterliggjør seg selv. Hun klarer ikke å akseptere at hun tapte i 2007, skjøt en annen inn, mens talsmannen for regjeringspartiet anbefaler Royal psykolog-hjelp. Også fra partifeller får hun kjeft. Tidligere kultur- og utdanningsminister Jack Lang gikk rett på sak i et tv-intervju: «Til våre venner spanjolene har jeg lyst til å si: Unnskyld henne! Tilgi henne!»

Royals utspill kan slå begge veier. Men franske valgforskere er enige om en ting: På denne måten er det i alle fall vanskelig for sosialistpartiets medlemmer å glemme at Royal eksisterer. Hun har vist seg som en mediekyndig politiker tidligere – i så stor grad at hun ble anklaget for å være et tomt skall, en populistisk utspillspolitiker uten kjerne. Litt som Sarkozy, med andre ord: Sarkozy scorer svært dårlig på popularitetsmålinger om dagen, mye fordi folk savner handling bak den hyperaktive fasaden. Spørsmålet er om Frankrike virkelig ønsker seg en som utmanøvrerer Sarkozy på hans egen banehalvdel.

MEN ROYAL ER sikker på at hun har valgt den rette veien: Hun skammer seg over å være fransk når hun leser internasjonal dekning av Sarkozy, forklarte hun på TV mandag kveld. Og hun lovte å fortsette å be utlendinger om unnskyldning, «helt til den dagen Sarkozy lærer seg å respektere andre mennesker».