Kalte regjeringen «fulle sjømenn»:

- Unnskyld

MDG-leder Une Bastholm skal aldri mer si at noen bruker penger som «fulle sjømenn». Norsk sjøoffiserforbund er skuffet over uttalelsen hun kom med tirsdag kveld, men Sylvi Listhaug er provosert.

SIER UNNSKYLD: MDG-leder Une Bastholm sa at regjeringen brukte penger som fulle sjømenn. Den falt i dårlig jord hos Norsk sjøoffiserforbund. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SIER UNNSKYLD: MDG-leder Une Bastholm sa at regjeringen brukte penger som fulle sjømenn. Den falt i dårlig jord hos Norsk sjøoffiserforbund. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MDG-leder Une Bastholm hentet fram krigstypene da regjeringspartiene og Frp ble enige om statsbudsjettet for 2021 tirsdag kveld.

- Regjeringen bruker jo milliardene som fulle sjømenn, sa hun til Dagbladet.

Sammenligningen provoserer både i Norsk sjøoffiserforbund og Frp.

- Etter vår oppfatning er dette et uttrykk som viser nedlatenhet ovenfor en yrkesgruppe som akkurat nå gjør hva de kan for å holde hjulene i samfunnet i gang under en verdensomspennende pandemi, sier Jens Folland, seniorrådgiver i Sjøoffiserforbundet, til Dagbladet.

Ber om unnskyldning

Bastholm argumenterte tirsdag kveld med at regjeringen kunne brukt penger på langt viktigere ting enn avgiftsreduksjon på alkohol og tobakk, som var Frp's største seier i forliket.

Og en slik pengebruk er uansvarlig ifølge Bastholm.

- Det er tungt å lese at partiledere bruker uttrykk som hører fortida til, og som nører opp under fordommer, legger Jens Folland til.

Sjøoffiserforbundet håper Bastholm vil beklage.

- Vi håper derfor at MDG og Une Bastholm kan ta avstand fra sin egen kommentar ved å unnskylde til sjøfolket, og at de unnlater å bruke liknende referanser i fremtiden, fortsetter han.

Listhaug provosert

Frp-nestleder Sylvi Listhaug er også provosert over ordbruken til Bastholm.

- Jeg forstår godt at sjøfolk som nå sitter alene i karantene rundt om i verden, eller som sitter hjemme i stua fordi de er permittert og usikker på fremtiden, blir provosert når Bastholm fremfører slike sleivspark, sier Listhaug til Dagbladet.

Hadde det ikke vært for pandemien, kunne Siv Jensen ha sørget for Erna Solbergs avgang. Det innrømmer Frp-lederen her. Vis mer

- Norske sjøfolk er en yrkesgruppe som fortjener stor honnør og som er en viktig faktor for at Norge er en sjøfartsnasjon. Det er også en yrkesgruppe som er under press, men takket være nettolønnsordningen sikrer vi norske sjøfolk på norske skip, fortsetter Frp-toppen.

- Jeg har sagt noe dumt

Konfrontert med kravet om beklagelse legger Une Bastholm seg flat.

- Jeg ringte til Maskinistforbundet om det samme i går formiddag for å personlig beklage. Jeg sier gjerne det samme offentlig til Sjøoffiserforbundet, forteller hun Dagbladet.

Bastholm sier hun har fått flere negative tilbakemeldinger på bruken av metaforen «fulle sjømenn».

- Jeg skjønte fort at jeg har sagt noe dumt som jeg ikke var klar over var støtende. Det der kommer jeg ikke til å si igjen. Dette handlet på ingen måte om mitt syn på sjøfolk som yrkesgruppe eller mennesker, og var rett og slett ukritisk bruk av et språklig uttrykk i en situasjon hvor jeg var veldig skuffet over regjeringens pengebruk i et avgjørende tiår for klima og grønn omstilling.

Bastholm avviser samtidig den politiske kritikken fra Sylvi Listhaug.

- Politisk er vi opptatt av å løfte maritim næring for å få fart på det grønne skiftet, og er ydmyke for den vanskelige situasjonen mange sjøfolk har havnet i under korona.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer