Japan:

Unnskylder for tvangssterilisering

Ville hindre fødsel av «underlegne etterkommere».

STATSMINISTER: Shinzo Abe unnskyldte til ofrene av sterilisering. Bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto: Pa Photos
STATSMINISTER: Shinzo Abe unnskyldte til ofrene av sterilisering. Bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto: Pa Photos Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Onsdag vedtok Japan en lov som gir kompensasjon til de som ble sterilisert under et statlig program som skulle hindre at «underlegne etterkommere» ble født.

Programmet er kjent som Den Eugenske Beskyttelsesloven, og ble vedtatt i 1948 og varte fram til 1996. Under denne perioden er det estimert at 25 000 mennesker ble sterilisert, og at minst 16 500 ikke ga samtykke til dette. Mange av ofrene hadde enten et fysisk eller psykisk handikapp, en psykisk lidelse, spedalskhet eller bare atferdsproblemer.

Ofrene vil bli kompensert med 3,2 millioner yen, eller 245 000 norske kroner, hver.

Unnskylder

I en pressemelding sier statsminister Shinzo Abe at de ville gjøre alt de kan for å hindre diskriminering av handikappede.

- Under denne loven ble mange mennesker operert slik at de ikke lenger kunne få barn. Dette har ført til stor lidelse, og som en del av staten som gjennomførte dette programmet vil jeg unnskylde fra bunnen av mitt hjerte, sier han.

Dette melder Reuters.

Krever mer

Oppreisning vil også bli gitt til de som lot seg sterilisere frivillig, men ikke til deres ektefeller. I de tilfellene der ofrene mangler dokumentasjon, understreker loven at de vil få oppreisning gjennom indirekte bevis blant annet fra legers vurderinger av postoperative arr, og erklæringer fra institusjoner de har vært hos, opplyser Japan Times.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer