Listhaug knallhardt ut mot Raymond og venstresiden:

- Unnskylder kriminelle og angriper politiet

Sylvi Listhaug går til frontalangrep på venstresiden og Raymond Johansen (Ap) for å være de kriminelles gode hjelpere i stedet for å støtte politiet i deres arbeid.

STOR TILLIT: Eldre- og folkehelseminister (Frp) Sylvi Listhaug har full tillit til hvordan politiet i Oslo håndterte et masseslagsmål på Bogerud 29. juli. Hun mener man må slutte å unnskylde de kriminelle ungdommene, og heller støtte politiet. Reporter på Bogerud: Jørgen Gilbrant. Reporter / Video: Madeleine Liereng. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Sylvi Listhaug har sett seg lei på at venstresiden og Raymond Johansen forklarer kriminalitet og manglende respekt for politiet med fattigdom og trangboddhet.

- Politiet jobber under tøffe forhold. Da er det på tide å stå opp for politiet og den jobben de gjør, og ikke unnskylde kriminelle ungdommer. Det er på tide at ungdommene selv – og foreldrene – tar ansvar. Er man i Norge, må man tilpasse seg det norske samfunnet. Vi forventer faktisk det, sier Sylvi Listhaug, stående på Bogerud T-banestasjon i bydel Østensjø i Oslo.

Vold mot politiet

Frp-nestlederens utspill kommer i etterkant av en episode 30. juli, noen få meter fra der Listhaug møter Dagbladet.

Politiet rykket ut med 17 patruljer, koordinert fra et politihelikopter, til et masseslagsmål, men endte opp med å sikte ni personer for blant annet vold mot politiet og for ikke å ha etterkommet pålegg fra politiet.

I etterkant har det vært en diskusjon om politiet bidro til å eskalere situasjonen ved overdreven ressursbruk og aggressiv oppførsel i møtet med ungdomsgjengen, som i all hovedsak var ungdom med innvandrerbakgrunn.

Listhaug mener venstresiden i etterkant av Bogerud-episoden har vært mest opptatt av å kritisere politiet, mens byrådsleder Raymond Johansen i Oslo unnskylder de kriminelle.

- Raymond Johansen er veldig opptatt av å unnskylde personer som begår kriminalitet. Det er trangboddhet, fattigdom, det er mangel på fritidsklubber – det er alt mulig annet enn at de selv har ansvar for ikke å være kriminelle, sier Sylvi Listhaug.

Dagbladet står med Sylvi Listhaug i 20 minutter på Bogerud, men det er bare en person som stanser for å hilse. En tenåring med afrikansk bakgrunn smiler og må bort for å hilse og si at hun har sett Listhaug på TV.

- Drøyt av Listhaug

Raymond Johansen er forelagt Listhaugs kronikk og uttalelser. Johansen understreker at det ikke er noe hovedpoeng, men han reagerer sterkt på at en representant fra regjeringen sår tvil om hans motiver.

- Dette er drøyt, må jeg si. At en statsråd går ut på denne måten og sår tvil om mine motiver for å bekjempe kriminalitet og gjøre byen bedre, reagerer jeg veldig sterkt på. Det er egentlig bare nitrist at vi på starten av det som kan bli en morsom og intensiv valgkamp, blir dratt ned på et nivå som dette, sier Raymond Johansen.

Johansen mener videre at det er spesielt å bli kritisert for ikke å støtte politiet, når han blant annet på lederplass i Dagsavisen har fått kritikk for det stikk motsatte – nemlig for å ha hatt en «tøff retorikk om respekt for autoriteter».

Byrådslederen avviser også at han er «soft on crime».

- Jeg har bare i år tatt til orde for et macheteforbud, øke straffen for organisert kriminalitet, flere ungdomsplasser i kriminalomsorgen og hindre at gjengkriminelle får flytte tilbake til eget nabolag.

Fattigdom

- Men som politiker må man også se på bakenforliggende årsaker til kriminalitet. Mange kommer ikke gjennom utdanningsløpet og får dermed ikke jobb. Fattigdom, foreldre uten jobb, trangboddhet – det er åpenbare problemer. Det sier politiet også! sier Raymond Johansen.

Det å bekjempe kriminalitet handler om mer enn bare politi, påpeker Johansen.

- I sommer har vi skaffet 1500 unge i Oslo sommerjobb, mange av disse får tilbud om å fortsette etter ferien. Da tjener de penger, får bygge CV, får et vennlig ord, et klapp på skulderen. Det er ikke naivt, det er å si at alle mennesker har verdighet og en egenverdi. Jeg lever veldig godt med at Sylvi Listhaug angriper meg for dette.

Fremskrittspartiet fikk 5,2 prosent i siste måling i Oslo (Klassekampen 21. juni), godt under SV, Rødt og MDG. Raymond Johansen tror nå at Frp har gitt opp hovedstaden, der Sylvi Listhaug var byråd fra 2006 til 2011.

- Listhaug har politiske grunner for å beskrive virkeligheten slik hun gjør. Ja, vi har utfordringer med integrering, utenforskap og fattigdom, men det betyr ikke at vi ikke gjør noe med det. Det virker som Frp og Listhaug har gitt opp Oslo for eget partis vedkommende, men ønsker å tegne et bilde av Oslo for å få oppslutning andre steder i landet, sier Johansen.

Svenske tilstander

Listhaug ber Raymond Johansen slutte å trekke fram bakenforliggende årsaker.

- Senest på Dagsnytt 18 for noen dager siden, i forbindelse med masseslagsmålet på Bogerud i Oslo, unnskyldte Raymond disse kriminelle ungdommene med at de bodde trangt og var fattige. Det finnes mange som bor trangt og har dårlig økonomi, men de fleste blir ikke kriminelle. Det er det på tide at Raymond tar innover seg.

Sylvi Listhaug var selv justisminister våren 2018, før hun trakk seg etter en kontroversiell Facebook-post. Hun er klar på at det – i hvert fall ikke ennå – er svenske tilstander i hovedstaden.

- Det er heldigvis ikke svenske tilstander på Bogerud. Svenske tilstander handler om lovløse tilstander. Men vi ser en økning i gjengkriminalitet, narkotika og bilbranner i områder i Oslo. Det var starten i Sverige, derfor må vi være på vakt og stå samlet i støtten til politiet, sier Listhaug.

- Frp gjør det dårlig på målingene og valgkampen er i gang. Spiller Frp ut sitt sterkeste kort her, deg og innvandring?

- Vi snakker om det folk er opptatt av. Vi har snakket om svenske tilstander, utviklingen i Oslo og at integreringspolitikken har vært feilslått i flere tiår. Det ser vi utvikle seg videre her, sier Listhaug, stående Narvesen-kiosken på Bogerud.