Unnskyldte seg før jihad- reise - her er han i Jordan

Bombemannen støttet Jordan-basert imam - som var mentoren til al-Qaidas grunnlegger i Irak.

HAR FÅTT STØTTEGRUPPE: Her er bombemannen på reise i Jordan i mars i år. Foto: Privat
HAR FÅTT STØTTEGRUPPE: Her er bombemannen på reise i Jordan i mars i år. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På bildene er han pen i tøyet, med svart, elegant jakke, solbriller, vannkjemmet svart hår og grå skjorte. Han ser rett i kameraet der han poserer i fjellene omkring fire mil fra Jordans hovedstad Amman.

Før han sprengte seg selv i lufta like over klokka 17 i går, sendte selvmordsbomberen - som har en studiefortid i England, og skolegang bak seg i den lille, svenske byen der han bodde helt til det siste - et trusselbrev til Säpo og nyhetsbyrået TT.

Jihad Politiet har i dag gått langt i å sette brevet i sammenheng med bombeangrepene som fulgte få minutter etter. Det var signert med bombemannens fulle navn.

I brevet kom han med en innrømmelse: Han hadde vært på jihad-reise i Midtøsten.

Han ba sin familie om unnskyldning for at han hadde reist på feil vilkår; ifølge seg selv hadde han oppgitt at han skulle jobbe og tjene penger, i virkeligheten hadde han reist dit for å lære hellig krig.

Dagbladet er ikke kjent med om Jordan-reisen er den reisen han omtaler i trusselbrevet. Men på hans Facebook-side kommer det fram at Jordan ikke er noe fremmed land i religiøs sammenheng for svensk-irakeren seint i 20-årene.

al-Qaida Han er blitt med i støttegrupper for den radikale imamen Sheikh Abu Muhammad, som ble arrestert i nettopp Jordan i september i år.

SKAPTE FRYKT: Men bombemannen drepte bare seg selv. Foto: Reuters/Scanpix
SKAPTE FRYKT: Men bombemannen drepte bare seg selv. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Muhammad er kjent som mentoren til Abu Musab al-Zarqawi, som opprinnelig grunnla al-Qaida i Irak: Stockholms-bomberens hjemland.

Men å fortelle sin familie om sin agenda, det turte ikke svensk-irakeren som i går sprengte seg i lufta. I trusselbrevet står det at han ikke kunne fortelle hva som var hans plan.

- Si til barna at pappa elsker dem, ber han sin kone - før han sprenger seg i hjel.

Al-QAIDA-LEDER. Abu Musab al-Zarqawi grunnla al-Qaida i Irak. Facebook-sida hans knytter Stockholms-bomberen til al-Zarqawis åndelige leder. Foto: EPA/Scanpix
Al-QAIDA-LEDER. Abu Musab al-Zarqawi grunnla al-Qaida i Irak. Facebook-sida hans knytter Stockholms-bomberen til al-Zarqawis åndelige leder. Foto: EPA/Scanpix Vis mer