SLAPP UNNA: Den tidlige soldaten og mangeårige drosjekollegaen av Derrick Bird, Don Reed, fikk kastet seg unna det som kunne blitt en dødbringende kule. Foto: PA / Martin Rickett
SLAPP UNNA: Den tidlige soldaten og mangeårige drosjekollegaen av Derrick Bird, Don Reed, fikk kastet seg unna det som kunne blitt en dødbringende kule. Foto: PA / Martin RickettVis mer

Unnslapp Derrick Birds dødsraid

Drosjesjåføren Don Reed ble skutt i ryggen av kameraten Derrick Bird, men slapp fra det med livet i behold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||OSLO/WHITEHAVEN (Dagbladet): Drosjesjåføren Don Reed så Derrick Bird skyte tre kolleger. Så ble han selv skutt.

Den tidligere soldaten var heldig. Det blødende kulehullet i ryggen er smertefullt, men kulen unngikk både ryggraden og vitale indre organer.

12 andre av Derrick Birds ofre var ikke like heldige. Blant de døde er også to av Don Reeds kolleger, som ble skutt foran øynene på ham.

- Ved halv elleve tiden ser jeg Derreck Bird, som jeg har kjent i 20 år. Han ropte på Darren Rewcastle. Så skjøt han ham i ansiktet, sier Reed til Liverpool Echo.

- Så kom han mot meg, hevet rifla og traff meg i ryggen mens jeg kastet meg forover. Halve kula tok meg, den andre traff et butikkvindu på andre siden av veien.

Reed krabbet videre langs bakken for å unngå å være i skuddlinjen til Bird.

- Jeg krøp bort til Darren Rewcastle som ble først skutt. Men han var ikke mer, ansiktet hans var borte.

BEKJENTE I 20 ÅR: Don Reed hadde kjent Derrick Bird i 20 år, og beskriver ham som en venn. - Han kom mot meg, hevet rifla og traff meg i ryggen mens jeg kastet meg forover. Halve kula tok meg, den andre traff et butikkvindu på andre siden av veien, sier Reed. Foto: PA / Martin Rickett
BEKJENTE I 20 ÅR: Don Reed hadde kjent Derrick Bird i 20 år, og beskriver ham som en venn. - Han kom mot meg, hevet rifla og traff meg i ryggen mens jeg kastet meg forover. Halve kula tok meg, den andre traff et butikkvindu på andre siden av veien, sier Reed. Foto: PA / Martin Rickett Vis mer

- Jeg reiste meg, og Derrick kom mot meg, men jeg åpnet drosjedørene så de kom imellom oss. Når han kom etter meg, tenkte jeg bare på å dukke og kaste meg, rulle og bevege meg.

Tolv døde - åtte på sykehus Deretter kjørte Bird raskt avgårde fra åstedet. Et lite stykke unna skjøt han nok en drosjesjåfør, Paul Wilson, i ansiktet. Deretter fortsatte han å spre død langs kjøreturen sydover langs den britiske nordvestkysten. I tillegg til de fire han allerede hadde drept, skulle åtte tilfeldige ofre måtte bøte med livet før Bird vendte geværet mot seg selv.

Åtte personer ligger på sykehus i Cumbria-området. I går kveld var tilstanden kritisk for tre av dem.

Medisinsk personell opplyser nå at tilstanden er stabil for alle skadde - og ingen av de skadde er lenger i livsfare.

- Hinsides forståelse Ifølge Reed ble Derrick Birds mor alvolrig syk i februar.

- Hun ble syk, og etter det har han vært mye ute på byen. Jeg sa til ham, «hvis du vil snakke om det, snakk om det». For fire uker siden fortalte han meg at han var blitt bestefar. Han virket fornøyd med det.

- Det er første gang jeg har blitt skutt. Jeg trodde min siste time var kommet. Det brant fra såret i ryggen. Jeg aner ikke hvorfor han gjorde det. Det er hinsides min forståelse, sier Reed.

DREPTE TOLV: Derrick Bird (52) Foto: AP Photo/Cumbria Police
DREPTE TOLV: Derrick Bird (52) Foto: AP Photo/Cumbria Police Vis mer