Var på «death row»:

Unnslapp dødsdommen - så fikk han corona

Amerikanske Damon Thibodeaux var på «death row», men like før han skulle henrettes, ble han frifunnet. Så fikk han corona - og døde.

DØDE AV CORONA: Damon Thibodeaux overlevde ikke coronaviruset. Foto: Jeff Wheeler/Star Tribune/AP/NTB
DØDE AV CORONA: Damon Thibodeaux overlevde ikke coronaviruset. Foto: Jeff Wheeler/Star Tribune/AP/NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 65.49% Første dose: 74.94%

I 1996 ble den da 22 år gamle Damon Thibodeaux dømt for drapet på sin egen kusine i Mississippi i USA. Den 14 år gamle kusina ble funnet langs Mississippi-elva, etter å ha vært meldt savnet en periode, melder Washington Post og StarTribune.

Politiet var overbevist om at Damon hadde utført drapet, da han hadde vært på besøk hos onkelen og tanta sin den dagen kusina forsvant.

Damon ble utsatt for en rekke intense avhør, som til slutt endte opp med at han tilsto et drap han ikke hadde begått. Ett år etter tilståelsen ble han dømt for drapet og satt på «death row».

16 år i fengsel

Etter at han hadde ventet på fullbyrdelsen av straffen i 16 år, hjalp et team av advokater med å bevise Damons uskyld. De bemerket at hans tilståelse ikke stemte overens med det fysiske beviset. De mente også at vitneforklaringer var inkonsekvente og DNA-tester viste ingen sammenheng mellom ham og drapet.

Da distriktsadvokatens egen ekspert konkluderte med at Damon feilaktig hadde tilstått forbrytelsen, ble dommen opphevet og han ble løslatt i september 2012.

Etter livet i fengsel fikk Damon seg jobb, flyttet til familien i Texas og kunne se fram til et langt og lykkelig liv.

SKREMMENDE: En mann i Baltimore i USA forsøker å holde igjen en bil som er i ferd med å kjøre fra en ulykke. Han stiller seg foran bilen, men sjåføren fortsetter å holde inne gassen. Video: ViralHog, Reporter: Signe Elise Morthen Stenersen Vis mer

Kollapset

Damon hadde begynt å jobbe som lastebilsjåfør etter å ha sluppet ut av fengsel og fått kone og barn.

Under pandemien klarte Damon og familien seg forholdsvis greit, og han tok sin første vaksinedose tidlig i august. Samme dag som han fikk sin første dose, dro han ut på leveringsoppdrag i Waco i Texas, Chicago og New York.

Etter å ha kjørt en stund måtte han ta inn på et sykehus i Florida med store smerter i kroppen. Han kollapset på sykehuset, mens han kjempet mot både coronaviruset og lungebetennelse.

Samtidig fikk sykehuset vite at Damons mor tidligere samme dag hadde blitt sendt til sykehuset med symptomer for covid-19.

Damons mor ble sakte, men sikkert bedre, og det samme gjaldt Damon selv. I begynnelsen.

Fikk skrekkbeskjed

2. september fikk han og familien beskjed fra legene om at han mest sannsynlig ville bli utskrevet i løpet av noen dager. Noen timer seinere kom skrekkbeskjeden. Damon hadde plutselig kollapset igjen, og livet hans stod ikke til å redde. Damon ble 47 år gammel.

Damons bror David var på telefonen med legene under gjenopplivningsforsøket. Etter 45 minutter ba han legene stoppe.

- Det ble helt stille. Så sa sykepleieren at de beklaget så mye, forteller David til StarTribune.

Han forteller at Damon elsket å leve livet som et normalt menneske i løpet av de ni åra han fikk utenfor fengselet.

- Nå tror jeg Damon endelig er hjemme og har funnet den freden han har lett etter. Alle rakk å se hvor kjærlig han var. Han viste alle at han virkelig ikke var det monsteret de fikk ham til å se ut som.

Damon mistet en tredjedel av livet sitt i fengsel på «death row». Han døde et par dager før han skulle markere at han hadde vært fri i ni år. Han var den 142 personen i amerikansk historie som har blitt frifunnet etter å ha blitt gitt en dødsdom, melder Washington Post.

Han døde like før han skulle få sin andre vaksinedose mot coronaviruset.

Den amerikanske avisa The New York Times melder at det er registrert 41, 4 millioner smittetilfeller i landet, og at 640 000 personer har mistet livet på grunn av viruset.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer