Unnslapp dødsstraff

En føderal jury dømte i dag Khalfan Khamis Mohamed til livstid i fengsel. Dermed unngikk mannen som bombet den amerikanske ambassaden i Tanzania dødsstraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Khalfan Khamis Mohamed (27) ble i mai i år funnet skyldig i år ha tatt del i bombingen av den amerikanske ambassaden i Dar es Salaam i Tanzania i 1998. 11 mennesker døde i eksplosjonen.

Under rettssaken kom det fram at Mohamed leide huset hvor bomba ble laget, at han fikk tak i viktige deler, samt at han var med å plassere bomba i bilen der den eksploderte, melder CNN.

Ba om dødsstraff

Aktoratet ba om dødsstraff, men etter to ukers vurdering ble juryen enig i å gi domfelte livstid i fengsel uten mulighet for løslatelse.

Påtalemyndigheten har hele tiden forsøkt å få Mohamed dømt til døden for terrorisme. De har vist til påkjenningene for ofrenes familier, og hevdet at han er til fare for samfunnet. Under straffeutmålingen har de også forsøkt å knytte Mohamed til knivstikkingen av en fengselsvakt i fengselet han har sittet.

- Fengsel verre straff

Mohameds forsvarere mente på sin side at andre innsatte sto bak knivstikkingen, og har hevdet at Mohamed ikke var sentral i terrorhandlingene. Et annet poeng for advokatene hans var at dersom han ble dømt til døden vile dette straffet familien hans, som kom til New York fra Tanzania for å vitne i saken.

Sentralt for at juryen unnlot å dømme Mohamed til døden, kan være at de fryktet at dødsstraff kunne lede til flere terroristhandlinger i framtida.

Dette momentet veide ifølge CNN tungt under rettssaken mot Mohamed al-'Owhali. Han er dømt for bombingen av den amerikanske ambassaden i Nairobi i Kenya bare minutter før tilslaget mot ambassaden i Dar es Salaam, hvor 213 mennesker ble drept.

I denne saken mente flere av jurymedlemmene at livsvarig fengsel er en verre straff enn døden, og også i denne saken ble påtalemyndighetens krav om dødsstraff avvist.

UNNSLAPP DØDSSTRAFF: Khalfan Khamis Mohamed ble i dag dømt til livstid i fengsel i NEw York. Han vil ikke få mulighet til å søke om prøveløslates.
ÅSTEDET: USAs ambassade i Dar es Salaam ble bombet 7. august 1998. 11 mennesker døde.