Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Unnslapp krigen - overfalt av pressen

Se på dette bildet. Her kommer Medjid Usufi over grensen fra Kosovo og blir omringet av sultne pressefolk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skopje (Dagbladet): Han og familien har gjennomlevd døgn på flukt, livredde for å bli offer for tilfeldig serbisk terror. Når de endelig slipper ut av helvetet som Kosovo er, blir det ikke fred å få.

Et TV-kamera vrenges inn i Medjids bil på passasjersiden. Der sitter en kvinne med et barn på fanget. Hun og ungen titter forskremt opp.

På frontruta slåss to byråfotografer. De dunker kameraene inn i frontruta, og hiver seg på panseret av den lille fullastede bilen. Når en forskrekket Medjid prøver å kjøre, hiver enda flere seg på panseret.

Tog-flyktninger

For første gang på over en uke kom det i går et tog til Blace rett nord for Skopje på grensen mellom Kosovo og Makedonia.

Ca. 600 mennesker var i toget, som kom fra byen Uracevac i det sentrale Kosovo. Tog-flyktningene ble busset til leirer av makedonske myndigheter. Medjid Usufi kom derimot over grensen i sin egen bil.

Han kommer fra landsbyen Novo Selo, og er blant de heldige som slipper ut av Kosovo. Han reiste søndag, sier han.

Drept

Medjid forteller om en vanvittig frykt inne i Kosovo:

- De kom og brant huset vårt. Det var skyting, og jeg hørte at tre- fire fra landsbyen var drept. Vi valgte å kjøre, for å forsøke å komme ut på egen hånd. Men det er en sjanse å ta, sier han og fortsetter:

- Men selv om husene brant, valgte mange å bli hjemme. De tør ikke reise, og vurderte det å flykte som farligere enn å bli, sier Medjid.

Han tegner et bilde der angsten er vanvittig, og der valget er umulig. Om du velger å forsøke å flykte eller å bli, så fortoner begge alternativene seg som like farlige.

En av tog-flyktningene, Tami Bytyqi, forteller at han ble jaget av serbisk politi til jernbanestasjonen mandag.

- Ubeskrivelig

- Det er ubeskrivelig å være der inne, sier han, og peker over mot Kosovo. Han forteller at en gruppe sigøynere i uniform kom på lørdag og tok alt av verdi som familien hadde.

- De tok ringene av kvinnenes fingrer. Der inne er det et inferno av vold, sier han.