TOLV DREPT: Onsdag kveld lokal tid ble tolv personer skutt og drept på baren Borderline i Thousand Oaks utenfor Los Angeles i California. Todd Stratton kom seg ut av baren med livet i behold. Dagen etter viste det seg at han kjente skytteren. Foto: NTB Scanpix
TOLV DREPT: Onsdag kveld lokal tid ble tolv personer skutt og drept på baren Borderline i Thousand Oaks utenfor Los Angeles i California. Todd Stratton kom seg ut av baren med livet i behold. Dagen etter viste det seg at han kjente skytteren. Foto: NTB ScanpixVis mer

Masseskytingen i California:

Unnslapp massakren – så viste det seg at skytteren var en venn

– Han skjøt og drepte vennene mine, og var selv vennen min, sier Todd Stratton. Han flyktet fra baren hvor skolekameraten utførte en massakre.

Onsdag kveld lokal tid ble tolv personer skutt og drept på baren Borderline i Thousand Oaks utenfor Los Angeles i California.

Den mistenkte gjerningsmannen døde selv under angrepet, og ble seinere identifisert som 28 år gamle Ian David Long.

28-åringen tjenestegjorde tidligere i det amerikanske marineinfanteriet og kjempet i Afghanistan fra 2010 til 2011.

Da han gikk inn i baren skal han ha kastet en røykgranat og deretter begynt å skyte rundt seg.

SØNNEN DREPT: 8. november ble 12 mennesker skutt og drept inne på Borderline Bar i California. Telemachus Orfanos var en av ofrene. Video: CNN Vis mer

Kjente skytteren

Én av dem som flyktet og kom seg trygt ut fra baren, var Todd Stratton. Han kom seg ut bakveien med mange av vennene sine, men to av dem ble drept, skriver CBS News.

– Skytteren kom inn døra og avfyrte flere skudd, men vi var lamslåtte mellom fem til ti sekunder. Musikken var så høy at vi ikke skjønte at det var skudd med en gang, sier han til CNNs Anderson Cooper.

Etter hvert forsto han at det var skyting, og kom seg ut.

Den kvelden slet Stratton med å sove. Han fikk omsider sove, men da han våknet dagen etter ble han på nytt sjokkert.

Skal ha hatt sinneproblemer

Telefonen hans var full av meldinger. Det var fra venner Stratton hadde gått på skole med.

Det var etter å ha lest meldingene at Stratton forsto at han kjente skytteren Long. De hadde gått på videregående skole sammen, og møtt hverandre seinest for halvannet år siden.

– Da studerte han for å bli fysioterapeut, sier Stratton til CNN.

Long skal ha vervet seg til marineinfanteriet da han var 18 år gammel, sammen med andre venner fra den samme videregående skolen.

Stratton forteller til CNN at Long skal ha hatt noen sinnemestringsproblemer.

– Men jeg hadde aldri trodd at han var i stand til å gjøre dette, sier Stratton til CNN.

– Han skjøt og drepte vennene mine, og var selv vennen min, legger han til.

– Var bekymret

Motivet bak ugjerningen er fortsatt ikke kjent. Men helsepersonell som undersøkte Long tidligere i år, mistenkte at han led av posttraumatisk stressyndrom.

Den tidligere soldaten bodde sammen med sin mor i en forstad til Los Angeles. Naboer har reagert på flere svært voldsomme krangler mellom mor og sønn.

Under en krangel i april med roping og høye smell valgte naboen Tom Hanson (70) å tilkalle politiet.

– Jeg var bekymret fordi jeg visste at han hadde vært i militæret, sier Hanson til nyhetsbyrået AP.

Politifolkene tilkalte eksperter på psykiatri for å få undersøkt Longs mentale helse. De mente det ikke var grunnlag for å tvangsinnlegge ham – men mistenkte at han led av posttraumatisk stressyndrom.