Unntaket

SANTIAGO (Dagbladet): Alle tror hun er sekretæren. Men Harriet Elisabeth Berg er sjefen. Den unge statssekretæren i Nærings- og handelsdepartementet har aldri opplevd en så mannsdominert næringslivsgruppe som den som følger Bondevik til Rio og Copacabanas strender.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DER NORDMENN MØTES: Statssekretær Harriet Berg føler seg som et ufortjent sjeldent eksemplar i mannskulturen.

Nå er det riktignok én kvinne i statsministerens offisielle delegasjon. Så helt alene som kvinne er ikke Berg.

Men likevel. Bildet er overtydelig og nesten komisk. Inntrykket av Norge som et likestillingens foregangsland blekner kraftig når flylaster med dresskledde nordmenn i disse dager sprer seg utover det latinamerikanske markedet.

Ung sjef

I tillegg møter den reisende mannsbastion nordmenn som er engasjert ved norske firmaers utenlandskontorer, eller som har reist ens ærend for å presentere sine produkter av ymse slag på de utstillingene som blir arrangert som en del av opplegget.

- Det er synd det er så få kvinner med. Og merkelig. Jeg har ledet flere næringslivsdelegasjoner før og ikke opplevd så få kvinnelige deltakere noen gang.

Merkelig ikke minst fordi det er stadig flere yngre kvinnelige ledere i norsk næringsliv.

Selv er Harriet Elisabeth Berg 34 år. De mange mannlige direktørene og styrelederne er minst ti år eldre i snitt. Det er også et fenomen hun konstaterer med en viss undring.

- Det sier noe om Latin-Amerika, men det sier også noe om norsk næringsliv. Man velger å sende godt voksne menn, ut fra en forventning om at de lettere kan forhandle med latinamerikanere.

Smak og behag

- Nå vekker det en viss oppsikt at den som leder møtet mellom de norske og latinamerikanske representantene er en yngre kvinne. Men det tar ikke lang tid før de hører hva jeg sier. Jeg ser ikke bort fra at de også kan la seg sjarmere, sier Berg.

Det gjør i alle fall de norske utsendingene. Hvor Harriet Berg enn beveger seg, på ambassademottakelser eller i møte med chilenske og brasilianske forretningsfolk, er det godt oppmøte. Og mennene blir godt traktert.

Fredag var de invitert til lunsj i presidentpalasset i Santiago etter Bondeviks møte med president Eduardo Frei.

I går skilte de lag med Bondeviks nærmeste reisefølge for å besøke vingården Undurraga. Det er ingen tegn i programmet til at den turen skulle avstedkomme bugnende kontrakter, bare fyldige smaksprøver, må vi anta.