Unntakstilstand i Argentina

Argentinas regjering har innført unntakstilstand for å stoppe voldsom sosial uro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Unntakstilstand er vedtatt i et ekstraordinært regjeringsmøte ledet av president Fernando de la Rua etter at den sosiale uroen i landet eksploderte i dag.

Både ministre og viseministere deltok i møtet, og den offisielle begrunnelsen for vedtaket er at det er nødvendig for å stoppe utbredt plyndring. Flere titall supermarkeder i hovedstaden Buenos Aires skal ha blitt plyndret i dag av folk på jakt etter mat.

Brente rådhuset

Kommuneansatte i byen Cordoba satte onsdag fyr på byens rådhus for å understreke kravet om å få utbetalt lønn. Også mange andre byer var preget av sterk uro.

Demonstranter tvang seg inn i rådhuset ved hjelp av stokker og mindre eksplosiver. Vinduer, dører og møbler ble knust, og politiet skjøt med gummikuler i den tre timer lange konfrontasjonen som endte med at noen av demonstrantene satte fyr på rådhuset. Cordoba er Argentinas fjerde største by.

I byen La Plata ble 20 offentlig ansatte såret av politiets gummikuler da tusener av offentlig ansatte protesterte fordi de ikke har fått utbetalt lønn på lang tid. Den fredelige demonstrasjonen utviklet seg til en voldsom konfrontasjon der leger, lærere og offentlige jurister sloss med politiet.

Presidentens bil

I Buenos Aires ble president Fernando de la Ruas bil steinet og sparket av demonstranter da han skulle kjøres fra et møte til et annet. Presidenten sa tidligere på dagen at unntakstilstand ikke ville bli innført.

- Dette er isolerte, ikke alminnelige hendelser, sa han til journalister.

Men flere argentinske byer var preget av voldsom uro og protest mot innstrammingstiltakene regjeringen har innført for å unngå fullstendig sammenbrudd i landets økonomi. Opposisjonen anklager presidenten og regjeringen for manglende ledelse.

- Ikke spist på dager

- Gud hjelpe oss, men vi henger i enden av repet. Det er pensjonister og arbeidsløse her som ikk e har spist på flere dager, sier bestemoren Grisela Graziuso til nyhetsbyrået Reuters mens hun ser på andre som plyndrer et supermarked i byen Ciudadela. Hun er i midten av 60-årene.

Rundt 150 mennesker trengte seg gjennom metallgitteret foran forretningen og klatret gjennom knuste glassvinduer for å hente det de ville ha.

Politiet forsøkte å blokkere inngangen med en lastebil, men mengden bare klatret over.

- Dette handler ikke om å ødelegge supermarkedet. Det handler om en regjering som feilbedømmer situasjonen, sier Graziuso.

Enorm gjeld

Uroen kommer etter at regjeringen i lengre tid har forsøkt å unngå at landet misligholder sin enorme utenlandsgjeld på 132 milliarder dollar, nesten 1.200 milliarder kroner.

Virkemidlet har vært stadig nye innstramningstiltak som har rammet mange fattige og vanlige folk. Fagforeningene gjennomførte sist helg den sjuende generalstreiken siden de la Rua ble innsatt, og en åttende er planl agt i julehelgen.

Mange kritikere sier den vanskelige situasjonen skyldes regjeringens politikk med å opprettholde pesoens verdi i forhold til dollar. Presidenten fastholder at denne politikken ikke blir endret.

Det internasjonale pengefondet IMF spår nye økonomiske vansker for Argentina neste år.

OPPTØYER: Argentina rystes av voldelige opptøyer. Det har vært flere demonstrasjoner over hele landet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer