Unntakstilstand i California

Frykter to svineinfluensa-døde.

SMITTEFRYKT: Meksikanske barn står ved grensen mellom California og Mexico. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Jewel SAMAD
SMITTEFRYKT: Meksikanske barn står ved grensen mellom California og Mexico. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Jewel SAMADVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Californias guvernør Arnold Schwarzenegger har erklært unntakstilstand etter at 13 tilfeller av svineinfluensa er påvist i staten, melder NTB.

To personer fryktes døde som følge av smitten, men resultater fra prøvene er så langt ikke klare. Dersom svineinfluensaen viser seg å være årsaken, så vil det være første gang den tar liv utenfor Mexico hvor smitten først ble påvist. 

California grenser til Mexico i sør, og de første to bekrefta tilfellene av svineinfluensa i USA ble bekreftet i staten.

En rettsmedisinsk talsmann, Craig Harvey, sier til LA Times at Bellflower Medical Center rapporterte om en 33-åring som på søndag omkom med symptomer som kan tyde på svineinfluensa.

En annen 45 år gammel person døde 22. april. I begge tillfellene ble dødsårsaken satt til å være lungebetennelse, men myndighetene skal nå granske om de i realiteten omkom som følge av svineinfluensasmitte. 

Svineinfluensa kan utløse symptomer som minner om lungebetennelse.

Unntakstilstand er ikke så dramatisk som det kan høres ut for folk som har sett amerikanske katastrofefilmer, men erklæringen utløser ekstra ressurser fra det føderale helsedepartementet som gjør det enklere å anskaffe nødvendig utstyr og mannskaper.

På søndag gjorde føderale myndigheter en lignende manøver, da ministeren for innenriks sikkerhet, Janet Napolitano erklærte en helsekrise.

Det er 70 bekreftede tilfeller av svineinfluensa i USA, mens myndighetene frykter at tallet kan være mer enn dobbelt så stort.

I Mexico frykter man at så mange som 2000 kan være smittet og 152 døde. Det er så langt bekreftet at svineinfluensa er dødsårsak i 26 av tilfellene.

 

 California-guvernør Arnold Schwarzenegger har erklært unntakstilstand i staten. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO Robyn BECK
California-guvernør Arnold Schwarzenegger har erklært unntakstilstand i staten. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO Robyn BECK Vis mer