Unntakstilstand i Ecuador

Ecuadors president Gustavo Noboa innførte natt til i dag landsomfattende unntakstilstand. Noboa gikk til det drastiske skrittet, etter at forhandlinger med landets urbefolkning hadde brutt sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tusenvis av ecuadorianske indianere fortsatte fredag sine protester mot at regjeringen i Quito nekter å redusere prisene på bensin og offentlig transport.

Demonstrantene har skapt kaos i Ecuador, blant annet ved å blokkere viktige veier.

Noboa, som er Ecuadors fjerde president på like mange år, forsøker å skape politisk stabilitet i landet etter et masseopprør blant indianere for ett års tid siden. Med hjelp fra landets militære greide indianerne å styrte daværende president Jamil Mahuad.

Mahuads visepresident Noboa overtok deretter makten, men nå har han også kommet på kant med urbefolkningen. Noboa og hans nestkommanderende Pedro Pinto beskylder de ecuadorianske urfolk-gruppenes fellesorganisasjon for å forsøke å skape kaos i landet.

Urfolkenes ubestridte leder er Antonio Vargas, som var medlem av den tre mann store juntaen som styrtet Mahuad. Vargas og hans to kolleger beholdt makten i bare fire timer, før de overlot den til sivile politikere under ledelse av Noboa.

President Noboa satte ved årsskiftet opp prisene på bensin og offentlig transport med henholdsvis 100 og 75 prosent, og bestemt at den ecuadorianske valutaen «sucre» skal erstattes med dollar.

Dette må president Noboa oppheve, sa en av urbefolkningslederne, Estuardo Remache.

- Vi går ikke hjem før det har skjedd, sa Remache til nyhetsbyrået AFP i dag.

(NTB)

INNFØRTE UNNTAKSTILSTAND: Ecuadors president Gustavo Noboa.Foto: SCANPIX/AP

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer