Unntakstilstand i flomherjede Sør-Italia

ROMA (NTB): Regjeringen i Italia erklærte i dag unntakstilstand i de flomherjede delene av Sør-Italia, da det ble klart at nærmere 300 mennesker kan ha mistet livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Letingen etter overlevende etter ras- og flomkatastrofen fortsetter i et desperat kappløp med tiden. Tallet på omkomne økte til 81. Faren for epidemier øker, og drikkevann er blitt en mangelvare.

Sivilforsvaret hevdet i dag at 103 personer er savnet, men tallet er ifølge kommunene og lokalbefolkningen mye høyere. Tallet på savnede kan være så høyt som 300 etter tragedien tirsdag, da en to meter høy vegg av slam, gjørme og avfall veltet inn over de fire kommunene Siano, Bracigliano, Sarno og Quindici.

Håpet om å finne overlevende ble tent på ny etter at hjelpemannskaper trakk to personer fram etter flere dager under jord og leire.

Regjeringen utpekte i dag de hardt rammede provinsene i Campania-regionen til katastrofeområde. 217 millioner kroner er stilt til disposisjon, men det er smuler i forhold til omfanget av katastrofen, som er mye større enn først antatt. Krangelen om ansvaret for en tragedie som kunne og burde vært unngått, gir seg ikke.

Camorraens gravkammer

Kommunen Sarno med 3500 innbyggere er hardest rammet, med foreløpig 78 døde. Sarno har måttet betale dyrt for å være hjemby til Napoli-mafiaens mektigste familie, Galasso.

Den modige eieren av Sarnos apotek, som fikk hele byen til å reise seg i protest mot camorraens overmakt da hun en kort periode var ordfører, var en av de første som ble slukt av gjørmehavet som camorraen i sterk grad har bidratt til å skape.

Åskammen som brøt sammen, Monte Saro, hadde så å si ikke et tre igjen som kunne binde jorda og holde igjen regnvannet. I fjor sommer ble åssiden påtent tre ganger av camorraen for å gjøre plass til ny utbygging i camorraens regi.

Jordbruk og industri, i stor grad dominert av camorraen, har på toppen av det hele tappet elven Sarno for så mye vann at grunnvannet har sunket med 40 meter og etterlatt seg et enda mer ustabilt jordsmonn.

Resultatet er at det kraftige regnværet brøt ned åskammen i en dødbringende elv av gjørme. Monte Saro - byens emblem og camorraens uoffisielle gravkammer for sine fiender, er dermed også blitt gravplass for over 78 av byens innbyggere.

Slag i ansiktet

Mens det løper inn nye og høyere dødstall, vokser raseriet i lokalbefolkning. Åtte timer etter at tragedien var et faktum, kom det en fax til kommunene fra regionen om å innføre alarmberedskap på grunn av rasfare.

Flere steder har hjelpen kommet sent, og koordineringen de første dagene var kaotisk. Mangel på utstyr gjorde at hjelpemannskapene måtte grave med bare hendene. En jente ble stående åtte timer i gjørme til livet og med restene av et vaklende hus over hodet, før hun ble berget.

Den nyopprettede krisekomiteen i området kollapset umiddelbart. Telefonlinjene ble brutt, og ingen hadde mobiltelefon.

KATASTROFE: Regjeringen har erklært unntakstilstand i provinsene som har vært plaget av leireflom de siste dagene. Nesten 300 mennesker kan ha mistet livet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer