Unntakstilstand i Haiti

Statsminister Yvon Neptune har erklært unntakstilstand i Haiti. Situasjonen i landet er fortsatt urolig etter at Jean-Bertrand Aristide gikk av som president og dro i eksil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- For å gjenopprette ro er det blitt erklært unntakstilstand i hele landet, sa Neptune på en pressekonferanse onsdag kveld.

Opprørerne på Haiti skal nå ha bestemt seg for å legge ned våpnene. Opprørslederen Guy Philippe nektet lenge å rette seg etter kravet fra verdenssamfunnet om å avvæpne styrkene sine, men onsdag kveld ga han etter for presset.

- Vi har bestemt oss for å legge ned våpnene våre, sa Philippe på en pressekonferanse utenfor Haitis hovedstad Port-au-Prince.

- Fronten (opprørerne) har nå ingen menn patruljerende i gatene, la han til.

Philippe sa han la ned våpnene fordi internasjonale styrker var i ferd med å avvæpne tilhengere av Aristide. Dette ble senere tilbakevist av en amerikansk militær talsmann, som understreket at de ikke har valgt side.

Patruljerer gatene

For første gang siden Aristide flyktet fra landet og ble fløyet til Den sentralafrikanske republikk patruljerte amerikanske soldater onsdag gatene i hovedstaden Port-au-Prince. Med militærkjøretøy utstyrt med maskingevær og granatkastere kjørte soldatene inn i hovedstaden og hjalp til med å rydde gatene for utbrente biler og andre rester etter de omfattende demonstrasjonen de siste ukene. Soldatene møtte ingen motstand.

Samtidig onsdag ankom det første flyet med hjelpesendinger fra FN. FNs barnefond (UNICEF) fløy inn 30 tonn med sårt trengt medisinsk utstyr.

Situasjonen skal være spesielt vanskelig nord i landet.

- Det er områder vi ikke har hatt tilgang til på flere måneder, sier talskvinne for UNICEF, Marixie Mercado.

Hjelpeorganisasjonen Oxfam anslår at minst 80.000 mennesker i Port-de-Paix og 60.000 mennesker i Cap Haitien ikke har tilgang til rent drikkevann, melder BBC.

Brent levende

I byen Petit Goave, sørvest for hovedstaden, ble en militant tilhenger av Aristide lagt i bakken av noen av innbyggerne fordi han var mistenkt for å ha begått et drap.

Innbyggerne slo mannen i hodet med store steiner, hogget ham med macheter, før de brant ham levende ved å tre brennende bildekk over ham.

Kontant beskjed

Philippe og hans opprørsstyrker drev president Aristide i eksil sist søndag, og den haitiske opprørslederen skal onsdag i klare ordelag ha fått beskjed om å gi fra seg våpnene sine da han møtte amerikanske militære.

Beskjeden Philippe fikk fra en oberst i det amerikansk marineinfanteriet skal ikke ha vært til å misforstå.

- Det var en ekstremt kontant beskjed, sier en diplomatkilde ifølge nyhetsbyrået AFP.

Onsdagens møte var den første direkte kontakten mellom amerikanske militære og opprørerne siden Aristide flyktet fra landet.

Den amerikanske obersten skal ha sagt rett ut at Philippe ikke har noen plass i Haitis politiske fremtid, og at han burde legge til side eventuelle planer om å ta kontrollen over landet.

NTB

<B>Statsminister Yvon Neptune.</B>