Unntakstilstand i Serbia

Den fungerende serbiske presidenten Natasa Micic har erklært unntakstilstand etter at statsminister Zoran Djindjic ble drept onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den serbiske regjeringen har foreslått å innføre unntakstilstand i hele den serbiske republikken fordi drapet på Djindjic setter den konstitusjonelle ordenen i fare, sa visestatsminister Nebojsa Covic, som fungerer som statsminister etter drapet på Djindjic.

Covic kaller drapet for et antidemokratisk gjerning.

- Dette var en kriminell handling, begått av dem som tidligere har forsøkt å stanse Serbias utvikling og demokratisering for å isolere landet og omskape det til et kriminelt rike, sa Covic.

En unntakstilstand innebærer at myndighetene og det militære får mer makt. Myndighetene erklærte onsdag tre dagers landesorg.

Skulle møte Lindh

- Dette er svært alvorlig, sier den svenske utenriksministeren Anna Lindh. Hun og hennes følge var i Beograd onsdag og skulle treffe Djindjic senere på ettermiddagen. De befant seg i nabobygningen da attentatet skjedde. De første beskjedene de fikk var at skadene ikke var så alvorlige, forteller Lindh.

- En halvtime senere ble det bekreftet at Djindjic døde under operasjonen. Det var helt forferdelig. Vi kunne se redselen og skrekken hos alle dem som befant seg rundt oss, sier Lindh.

- Serbia er i en følsom situasjon nå siden de er et nydannet land og akkurat er i ferd med å danne regjering. Dette viser hvor sårbart landet fortsatt er, fremholder hun.

NATOs generalsekretær George Robertson sier at attentatet beviser at ekstremister fortsatt er aktive i Serbia.

- Dette er en desperat handling av voldelige ekstremister som ønsker seg tilbake til Milosevics autoritære styre. Det vil ikke bli noen fred, noen velstand, noen rettferdighet i Serbia før ekstremistene er brakt til retten, sier Robertson i en pressemelding.

To arrestert

Zoran Djindjic hadde akkurat steget ut av sin skuddsikre BMW utenfor regjeringsbygningen i Beograd da han ble truffet i brystet av to kuler fra et grovkalibret våpen ved 12.25-tiden norsk tid. Han ble straks brakt til sykehus og operert, men livet sto ikke til å redde.

Politiet sperret umiddelbart av området rundt regjeringsbygningen mens den serbiske regjeringen i all hast ble kalt sammen til krisemøte.

Ifølge radiostasjonen B92 ble to menn arrestert like etter attentatet. Men det er uklart hva som er motivet bak drapet. Reformisten Djindjic har lenge fremstått som symbolet på kampen mot organisert kriminalitet og korrupsjon i Serbia, og har også ligget i åpen konflikt med ultranasjonalistene i landet etter at han sørget for å sende landets tidligere president Slobodan Milosevic til krigsforbryterdomstolen i Haag.

Unnslapp så vidt

I februar i år unnslapp 50 år gamle Djindjic med nød og neppe en kollisjon med en lastebil. Politiet har senere vurdert å arresterte sjåføren på lastebilen for drapsforsøk.

Djindjic ble statsminister og sjef for det ikke-kommunistiske Serbias første regjering i januar 2001. Han kan ha skaffet seg mange uvenner under arbeidet med å slå ned på kriminaliteten som blomstret opp under tidligere president Slobodan Milosevic.

Offiserssønn

Djindjic, som etterlater seg kone og to barn, kom opprinnelig fra Bosanski Samac i Bosnia. Han var sønn av en offiser i den jugoslaviske hæren, snakket flytende engelsk og tysk, og likte å bruke fritiden til å trene.

På 1970-tallet ble studenten Djindjic sendt i fengsel for opposisjonell virksomhet. I 2000 var han en av organisatorene bak det folkelige opprøret som førte til Slobodan Milosevics fall. Etter dette ble han betraktet som nærmest selvskreven til politiske toppverv i det nye, demokratiske Serbia.

Slobodan Milosevic står for sin del for krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia i Haag, tiltalt for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten.

Ved årsskiftet var restene av føderasjonen Jugoslavia historie. Jugoslavia ble erstattet av Unionen av Serbia og Montenegro.

NTB