Unntakstilstand i Tsjetsjenia

Tsjetsjenia-presidenten innfører unntakstilstand etter kamper i naborepublikken Dagestand. 60 geriljasoldater er drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 60 islamske geriljasoldater ble drept i et bakholdsangrep i det sørvestlige Dagestan.

Unntakstilstanden i den russiske utbryterrepublikken Tsjetsjenia gjelder i en måned fra mandag, og er innført på grunn av konflikten i naborepublikken Dagestan.

En talsmann for Tsjetsjenias president leste i dag opp presidentdekretet på TV. I dekretet ble det også kunngjort portforbud fra klokken 22 på kvelden til klokken 6 om morgenen. Alle militære enheter blir satt i høyeste beredskap.

Presidentdekretet siterte uttalelser fra Russlands fungerende statsminister Vladimir Putin, der han sier han skal slå til mot opprørerne over alt, også mot basene deres i Tsjetsjenia.

De drepte islamistene skal ha blitt ledet av Sjirvanij Basajev, bror av Sjamil Basajev, den tsjetsjenske geriljalederen som har kommandoen over alle de islamske styrkene i Dagestan.

Opprørskilder i Tsjetsjenias hovedstad Groznyj bekrefter at Sjirvanij Basajev og hans soldater var i området som russerne oppgir, men benekter at Sjirvanij er drept.

Det russiske flyvåpenet gjennomførte i dag flere rakett- og bombeangrep mot opprørsstillinger, ifølge en talsmann for det russiske innenriksdepartementet. Det ble ikke sagt noe om virkningene av angrepene.

21 opprørssoldater skal også ha blitt drept i kamper på bakken i nærheten av flere landsbyer. På myndighetenes side ble en politimann og to frivillige drept, mens seks politifolk ble skadd.

Talsmannen sa at opprørerne bare kontrollerte fire landsbyer av de i alt 32 som ligger i Botlikh-provinsen. Da de første meldingene om kamper i Dagestan kom for en uke siden, het det at opprørerne kontrollerte tre landsbyer.

Russiske og dagestanske myndigheter har oppfordret lokale frivillige til å delta i forsvaret mot de islamske separatistene. Myndighetene har også hjulpet frivillige til å bevæpne seg.

(NTB)