Unntakstilstand og regime-krise i Egypt etter blodbad i Kairo

Et virkelig blodbad har utspilt seg i Kairo, med 124 drepte bare i den ene protest-leiren. Myndighetene har innført unntakstilstand og visepresidenten går av i protest.

BLODBAD: Tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi bærer vekk en såret kamerat etter kampene rundt leiren Rabaa al-Adawiya i Kairo. FN frykter flere hundre drepte. Foto: REUTERS / Scanpix / Asmaa Waguih
BLODBAD: Tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi bærer vekk en såret kamerat etter kampene rundt leiren Rabaa al-Adawiya i Kairo. FN frykter flere hundre drepte. Foto: REUTERS / Scanpix / Asmaa WaguihVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en dags blodbad gikk visepresident Mohammed ElBaradei av i protest. Dermed sprekker det militært-støttede og sekulære regimet som tok over da den folkevalgte presidenten, Mohamed Mursi, ble styrtet. Regimet virker stadig mer som et militært diktatur, hvor det er generalene som egentlig har makta og styrer gjennom sivile håndtlangere.

«Det har blitt vanskelig for meg å fortsette å ta mitt ansvar for avgjørelser som jeg ikke er enig i», skriver ElBaradei blant annet i brevet til fungerende president, Adly Mansour.

ElBaradei er vinner av Nobels Fredspris. Han var tidligere sjef for det Internasjonale Atomenergibyrået (IAEA).

«Det fantes fredelige utveier til å få en slutt på den politiske krisa», skriver  han videre i brevet.

Og nå skal Egypt styres etter unntakslover den kommende måneden - eller mer. Den politiske tilstanden i landet er sprengkraftig. Portforbud er innført fra klokka 19 til 06 i alle de mest befolkede områdene av landet.

Militært
Sikkerhetsstyrkene i Egypt gikk i morgentimene til et omfattende angrep mot de to leirene i Kairo, hvor tilhengerne av den avsatte presidenten Mohamed Mursi har vært samlet i de siste ukene. Angrepet hadde et nærmest militært preg.

Da demonstrantene var drevet ut av den ene leiren, forsøkte de å samle seg i en tredje leir, som utpå dagen også kom under angrep fra militære- og politistyrker.

Og uro og sammenstøt har spredt seg utover landet. Onsdag ettermiddag innførte myndighetene en måneds unntakstilstand.

Talte 124 døde
Bare i et feltsjukehus i leiren Rabaa al-Adawiya har en korrespondent for nyhetsbyrået AFP talt opp 124 døde mennesker i tre likhus. Mange av dem døde av skuddskader. Sjukehuskilder melder også om ni døde etter sammenstøt mellom politi og demonstranter i Fayoum, sør for Kairo.

Men omfanget av blodbadet er langtfra klarlagt, blant annet fordi journalister ikke har fått adgang til åstedene. FN frykter flere hundre drepte.

Ei talskvinne for Mursi-tilhenherne som kaller seg «Laila», hevdet litt før klokka 14 norsk tid at antall drepte hadde steget til minst tusen mennesker. Hun sa det til fjernsynskanalen al Jazeera.

Helsedepartementet i Egypt meldte etterhvert om 149 drepte mennesker, deriblant seks politifolk. Tidligere hadde myndighetene meldt om to drepte soldater. De offisielle tallene steg kraftig utover onsdagen.

- Mange blir drept nå. Det som foregår nå er en forbrytelse mot menneskeheten, sier  «Laila» til al Jazeera.

Flere ledere drept
Sikkerhetsstyrkene gikk til aksjon tidlig onsdag morgen for å rydde leirene der tusener av tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi har holdt stand i over én måned. Angrepet har lenge vært ventet. Men det så likevel ut til å komme noe overraskende på demonstrantene. Menge av dem hadde familien med seg i leirene, og det var mange kvinner og barn der.

Flere ledere i Det Muslimske Brorskapet og personer fra deres familier skal være blant de drepte og sårede.

Skyting fra leirene
Journalister mener å ha hørt skyting også fra demonstrantene mot de framrykkende sikkerhetsstyrkene. Myndighetene har også vist video-opptak av det som skal være væpnede demonstranter som skyter.

Det er videre meldt om skyting mellom væpnede tilhengere og motstandere av Mursi. I minst et nabolag i Kairo hindret motstandere av Mursi hans tilhengere fra å komme inn. Dette meldte al Jazzera fra en korrespondent på stedet. Det kan minne om et tilløp til borgerkrig.

Fotograf skutt
Politihelikoptre sirklet i lufta da soldatene begynte å rydde den største leiren i Rabaa al-Adawiya i den nordøstlige delen av Kairo i morgentimene. Al Jazeera melder i formiddag om ild fra automat-gevær ved Rabaa. En av deres fjernsynsfotografer er skutt. To journalister er meldt drept.

Lufta var full av tåregass da soldatene rykket inn, med støtte fra pansrede militære kjøretøyer. Fjernsynsbilder viste det som så ut til å være snikskyttere, som åpnet ild fra et tak ved plassen, meldte nyhetsbyråene.

Blodpøler
Skuddsalver kunne høres mens folk flyktet fra Rabaa.

- Tåregass falt fra himmelen som regn. Det er ingen ambulanser der inne. De stengte alle utganger," sa demonstranten Khaled Ahmed (20), en universitetsstudent med tårer rennende nedover ansiktet til Reuters.

- Det er kvinner og barn der inne. Gud hjelpe dem! Dette er beleiring, et militært angrep på en sivil protestleir.

En journalist fra Reuters så dusinvis av folk som lå på gata med skader fra kuler og hagl. Åpenbart har haglegevær vært i bruk. Blodpøler var å se overalt.

- De kom klokka sju. Helikoptere fra oven og bulldosere nedenfra. De feide gjennom veggene våre. Politi og soldater, de fyrte tåregass mot barn, sa læreren Saleh Abdulaziz (39), som holdt seg på et blødende sår på hodet.

- De fortsatte å skyte mot demonstrantene også når vi bønnfalt dem om å stoppe.

Demonstrantene brakk greiner av trærne til å forsøke å slukke branner som spredte seg blant teltene. Andre brøyt opp fortauet, grep klumper av sement og kastet dem mot politiet.

Svart røyk
Fjernsynsbilder fra stedet viser store folkeansamlinger i gatene og helsepersonell som samler opp blodige skadde som ligger på bakken. Stadig flere skadde og omkomne bæres inn i et legetelt. Tykk, svart røyk velter ut av bygninger.

Politiet har sperret av sidegater og det er rapporter om skyting. Sikkerhetsstyrkene bruker tåregass og helikoptre sirkler over området, ifølge reportere på stedet.

Myndighetene har i flere dager varslet at de vil gå til aksjon mot de to leirene. Men hittil har det sett ut som om taktikken var å sulte og trøtte dem ut.

Skyer av tåregass
Tåregassgranater regnet ned over de flere tusen demonstrantene, som løp i alle retninger, samtidig som det kunne høres intens skyting.

Protestledere sto i skyen av tåregass med gassmasker, mens menn prøvde å få tak i tåregassgranatene og kaste dem i bøtter med vann.

Med bulldosere fjernet de teltene og det øvrige som var satt opp i leirene.

BØNN OM NÅDE: Ei egyptisk kvinne forsøker å stanse en militær bulldoser fra å kjøre over en såret ung gutt i området nær  moskéen Rabaa al-Adawiya i Kairo . Foto: AFP / Scanpix / MOHAMMED ABDEL MONEIM
BØNN OM NÅDE: Ei egyptisk kvinne forsøker å stanse en militær bulldoser fra å kjøre over en såret ung gutt i området nær moskéen Rabaa al-Adawiya i Kairo . Foto: AFP / Scanpix / MOHAMMED ABDEL MONEIM Vis mer

- De ødelegger teltene våre, vi kan ikke puste der inne, og mange er fraktet til sykehus, sier Murad Ahmed, som befinner seg i utkanten av leiren, til nyhetsbyrået Reuters.

Vitner forteller at sidegatene rundt de to leirene var sperret, og at pansrede bulldosere rykket inn. Fjernsynsbilder viste sårede som ble båret i sikkerhet.

Tidligere på natta ble ti mennesker såret i sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Mursi i nabolaget Giza.

Nahda ryddet
Myndighetene opplyste onsdag morgen at de allerede hadde ryddet Nahda-plassen, der den andre av de to leirene har ligget.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået har hæren iverksatt en plan i flere faser for å fjerne Mursi-tilhengerne fra de to leirene.

I ei kunngjøring fra innenriksdepartementet lovte myndighetene at de som forlot leirene frivillig, ikke ville bli arrestert. I kunngjøringa advarte man kvinner mot å bruke barn som skjold mot soldatene. Men flere journalister som forsøkte å komme seg ut, fant ikke noen sikker fluktvei. Det var alt for mye skyting på alle kanter.

Appell fra islamistene
Islamistene oppfordrer også folk til å strømme ut i gatene for å protestere mot det de kaller «en massakre».

- Dette er ikke en operasjon for å spre demonstranter, men et blodig forsøk på knuse alle stemmer mot militærkuppet, sier Brorskapets talsmann, Gehad al-Haddad, på Twitter.

Militæroperasjonen mot protestleirene har vært ventet i flere uker. Den fant sted bare timer etter at USA oppfordret de militære myndighetene til å la Mursi-tilhengerne demonstrere i fred.

Over 300 mennesker er allerede drept i politisk vold siden hæren avsatte Mursi 3. juli, etter massive demonstrasjoner mot den islamistiske presidenten. Mursi ble Egypts første folkevalgte leder i juni i fjor, men lyktes ikke i å takle den dype økonomiske krisa og vakte uro i deler av befolkningen med mange av sine tiltak.

Arresterte
Politiet har pågrepet rundt 200 personer blant demonstrantene, meldte det statlige egyptiske fjernsynet. General Abdel Fattah Othman i Innenriksdepartementet sier flere av lederne i Brorskapet er blant de pågrepne.

- Men det er for tidlig å kunngjøre navnene deres, sa han til fjernsynskanalen CBC.

Uro sprer seg
Tilhengere av Mohamed Mursi har støtt sammen med politiet i flere egyptiske byer etter aksjonen mot protestleirene i Kairo.

I byen Minya brukte politiet tåregass mot tusener av islamistiske demonstranter som har satt fyr på ei kirke.

Det meldes ellers om blokkerte gater, steinkasting og brennende biler både i Minya, Alexandria, Asyut og Aswan, ifølge den statlige avisa Al-Ahram. Flere personer skal ha blitt skadd i sammenstøtene.

UNNTAKSTILSTAND: Opprørspoliti og soldater fra hæren har inntatt gatene i Kairo. Myndighetene har innført en måneds unntakstilstand. Foto: REUTERS / Scanpix / Asmaa Waguih
UNNTAKSTILSTAND: Opprørspoliti og soldater fra hæren har inntatt gatene i Kairo. Myndighetene har innført en måneds unntakstilstand. Foto: REUTERS / Scanpix / Asmaa Waguih Vis mer