Unntakstilstand på Krim. All elektrisitet er borte

Strømforsyningene ødelagt av eksplosjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge nyhetsbyrået Tass er det nå erklært unntakstilstand for Krim-halvøya, som i fjor ble annektert av Russland, på grunn av alvorlige strømbrudd. 

- I forbindelse med at strømforsyningen er forstyrret, er det besluttet å innføre unntakstilstand, heter det i en uttalelse fra Aleksej Fridman ifølge NTB. Han er visesjef for Krim-kontoret i Russlands katastrofedepartement.

Ifølge Telegraph bor det omlag to millioner innbyggere på halvøya. De er nå helt uten strøm etter at minst en eksplosjon ødela de siste strømforsyningene.

Det er nå bare nødgeneratorer som holder de mest essensielle tilbudene som sykehus igang.

Fram til fredag var det fire separate strømforsyningslinjer mellom Ukraina og Krim, men allerede fredag ble to av dem ødelagt. Like etter midnatt i natt ble de to resterende sabotert.

Det er foreløpig uvisst nøyaktig hvem som står bak sabotasjone, men ifølge den britiske avisa hadde aktivistene lagt igjen ukrainske flagg på åstedet.

Mye kan tyde på at myndighetene visste at dette kom til å skje, for allerede fredag gikk de ut og oppfordret befolkningen til å gå til anskaffelse av batterier, og å hamstre vann og andre nødvendige forsyninger.

Pro-ukrainske aktivister har opprettholdt en blokkade av Krim den siste måneden, og har oppfordret den ukrainske regjeringen til å stoppe all levering av mat til halvøya.

Ifølge ukrainske nyhetsbyråer nekter de for å ha noe med strømbruddet å gjøre. Det skriver Washington Post.

Dagbladet følger saken

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram