Underkjølt regn

Unntakstilstand på veien

Utallige utforkjøringer i kveld. Kan vare i flere dager.

UTFOR VEIEN: Bilen som havnet i en skrent på Osterøy ved Bergen i formiddag. Foto: Vest politidistrikt
UTFOR VEIEN: Bilen som havnet i en skrent på Osterøy ved Bergen i formiddag. Foto: Vest politidistrikt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det meldt om svært mange utforkjøringer, eller andre nødssituasjoner på grunn av glatt veibane, i Sør-Norge.

Må trekkes

Fra samtlige politidistrikt kommer er omkvedet biler som har sklidd av veien, eller verken kommer seg fram eller tilbake:

I formiddag havnet en personbil i en skrent etter å ha kjørt av veien på Osterøy ved Bergen. Føreren kom uskadd fra hendelsen.

BILISTERS SKREKK: Underkjølt regn kan føre til at veien blir som en skøytebane. Foto: Terje Pedersen / NTB
BILISTERS SKREKK: Underkjølt regn kan føre til at veien blir som en skøytebane. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

I hytteområdet Bergsdalen i Vaksdal, mellom Bergen og Voss, er en bergingsbil satt inn for å trekke biler opp en bakke, og innkjøringen fra E16 er sperret.

I Ørmen utenfor Fredrikstad skled en bil av veien i 17-tida - heldigvis uten personskade.

- Det er vanskelige kjøreforhold, kjør forsiktig! advarer Øst politidistrikt på Twitter.

Over Oslofjorden, på E18 ved Holmestrand, havnet en bil på taket litt før klokka 18.

ISGLATT: Mikael Olsen, trafikkoperatør i Statens Vegvesen, tipser om hvordan man kjører trygt på glattisen. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: Dagbladet / NTB. Vis mer

- Føreren hadde selv kommet seg ut og ble sett til av ambulansepersonell da vi ankom. Vi sikret skadestedet, sier brannmester Jardar Aftret i Vestfold interkommunale brannvesen.

Farevarsel

Også toget har fått merke problemene. På Vestfoldbanen er det redusert hastighet, og passasjerene må regne med forsinkelser og innstillinger.

- Dette skyldes vanskelige værforhold, konstaterer Vy.

- Hvis du skal ut i dag, må du vurdere hvor viktig den bilturen er, for det blir vanskelig å kjøre. Regn som fryser på bakken, er ikke noe særlig. Det blir en vanskelig overgangsperiode, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Instituttet har utstedt gult farevarsel for is for Oslo, deler av Viken og Innlandet, Rogaland, Vestland og Sunnmøre.

«Fra seint søndag ettermiddag er det fare for is på grunn av omslag til mildvær og regn på kald bakke. Nedbøren starter som snø, og går over til regn etter hvert», lyder meldingen.

Fryser på bakken

Instituttet ber folk om å bruke brodder når de er ute og går.

«Beregn ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene. Sjekk veimeldinger (175.no)», formaner de.

USKADD: Føreren av personbilen kom uskadd fra hendelsen. Han er heller ikke mistenkt for noe kriminelt. Foto: Vest politidistrikt
USKADD: Føreren av personbilen kom uskadd fra hendelsen. Han er heller ikke mistenkt for noe kriminelt. Foto: Vest politidistrikt Vis mer

De aktuelle regionene ligger temperaturen rundt null. Det skaper ideelle forhold for blant annet underkjølt regn.

- Lokalt kan regnet fryse på bakken når det treffer, og det blir vanskelige kjøreforhold. Trolig blir det verst i indre strøk, der det har vært kaldest og tar lengst tid før det går over til mildvær, forklarer Løvdahls kollega Magnus Haukeland til Dagbladet.

Løvdahl sier det i dagene framover kan bli komplekse værforhold med regnvær selv om det er minusgrader og is på bakken. Det betyr mer glatt vei.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer