UTFORDRER: Demonstrantene mot statsminister Yingluck Shinawatra bruker steiner og annet for å rive ned det blanke skiltet på hovedkvarteret til Det Kongelige Politiet i Bangkok. Nord i landet ble en framtredende leder for «rødskjortene» skutt og såret utenfor sitt hjem, på den første dagen av unntakstilstanden. Foto: AP / Scanpix / Wason Wanichakorn
UTFORDRER: Demonstrantene mot statsminister Yingluck Shinawatra bruker steiner og annet for å rive ned det blanke skiltet på hovedkvarteret til Det Kongelige Politiet i Bangkok. Nord i landet ble en framtredende leder for «rødskjortene» skutt og såret utenfor sitt hjem, på den første dagen av unntakstilstanden. Foto: AP / Scanpix / Wason WanichakornVis mer

Unntakstilstand skaper usikkerhet i Thailand

Det er ikke sikkert at statsminister Yingluck Shinawatra klarer å gjennomføre det utlyste nyvalget i Thailand 2. februar under unntakstilstand. I så fall har motstanderne hennes oppnådd ett mål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uansett er det ikke gunstig å gjennomføre demokratiske valg under unntakstilstand. Det skaper uhygge og en viss usikkerhet, og det virker som et tegn på svakhet fra myndighetene.

Demokratpartiet, det største i opposisjonen, var splittet nesten på midten i spørsmålet om å delta eller ikke i valget. De bestemte seg for å ikke delta, i et valg de var sikre på å tape. Demonstrantene, som har vært i gatene i hovedstaden Bangkok i to måneder med krav om statsministerens avgang og å avlyse valget, har i alle fall oppnådd noe med å tvinge fram unntakstilstanden.

Rød leder skutt
Men det var for å sikre ro og orden under valget at Yingluck Shinawatras regjering i går, tirsdag, innførte unntakstilstand i hovedstaden Bangkok og nærmeste omland med virkning fra i dag, onsdag. Spørsmålet er om det gjør vondt verre. Tiltaket kom etter to angrep med granater i hovedstaden fredag og søndag, hvor til sammen et sekstitalls personer ble skadet og én omkom. Hvem som sto bak er ennå ukjent.

I dag fortsatte volden, men denne gang helt nord i landet, hvor «rødskjortene», tilhengerne av statsminister Yingluck og hennes bror Thaksin, har sitt sterke fotfeste. Kwanchai Praipana, en framtredende leder for «rødskjortene» i Udon Thani, satt utenfor huset sitt da han ble skutt av ukjente som kjørte forbi i bil og avfyrte mange skudd. Han ble skadd i et bein og en arm.

Øl-boikott
Mandag sa Kwanchai Praipana at dersom de militære forsøker seg på et kupp, vil «rødskjortene» ta opp kampen over hele Thailand. Han uttalte seg til nyhetsbyrået Reuters. De militære regnes som støttespillere for de regjeringsfiendtlige demonstrantene, gjerne kalt «gulskjorter». Men de militære har hittil ikke ønsker å gripe inn. De styrtet daværende statsminister Thaksin Shinawatra i et kupp i 2006, og er ulystne på å gjøre det samme med søstera.

Den samme skadeskutte Kwanchai har for øvrig gått inn for å boikotte landets «nasjonal-øl», Singha, som selges over hele verden. Det brygges av Boon Rawd Brewery, landets eldste bryggeri, og den 28 år gamle arvingen Chitpas Bhirombhakdi støtter «gulskjortene». Hun sier mange thailendere «ikke har en virkelig forståelse» av demokrati «særlig ute på landsbygda». Det er nettopp denne arrogansen fra eliten i Bangkok som får folk i nord og nordøst til å bli «rødskjorter» i flokk. I disse områdene falt salget av Singha til jul og nyttår og mange restauranter vil ikke selge det.

Valget usikkert
Men unntakstilstanden er ingen garanti for å kunne gjennomføre et valg på en ordentlig måte, sier Somchai Srisutthiyakorn, et medlem av valgkommisjonen, til en radiostasjon i dag, onsdag.

- Den andre sida har kunngjort at de vil dra til hvert eneste område hvor de har forbud mot å være etter dekretet. Det er som å ta medisin. Det vil ta noen dager for å se virkningene, sa Somchai.

Valgkommisjonen har ansvaret for å avholde frie, rettferdige og trygge valg. Men kommisjonen ønsker det utskrevne valget enten utsatt eller avlyst. I dag, onsdag, la kommisjonen fram for Grunnlovsdomstolen et spørsmål om hvem som har lovlig rett til å utsette et utlyst valg. Domstolen kan i utgangspunktet gi tre svar. Det kan være opp til regjeringa eller opp til Valgkommisjonen eller domstolen kan avvise spørsmålet ved å si at det ligger utenfor dens jurisdiksjon.

Håper på kupp
Suthep Thaugsuban, en tidligere visestatsminister som leder demonstrasjonene mot Yingluck, lover å fortsette uansett unntakstilstand: «Alt det de forbyr oss å gjøre, vil skal vi gjøre!»

Suthep er en ultra-monarkist og anti-demokrat, som leder en temmelig sammensatt flokk fra eliten og middelklassen i Bangkok med støtte fra innbyggere sør i landet. Han har tidligere forsøkt å få de militære til å gjøre statskupp. Tydeligvis har han tenkt å fortsette inntil han klarer å få i stand nok uro og sammenstøt til å få de militære til å gripe inn.

Spørsmålet er om han er noe lettere å håndtere med unntakstilstand enn uten. Tydeligvis er det hans ønske å få Yingluck til å gjøre noe virkelig drastisk og desperat, så hun kan falle for eget grep. For en hver pris vil Suthep unngå et demokratisk valg, og uansett vil han ikke delta i et valg hvor så godt som alle politiske analytikere spår et nederlag for hans gule flokk.