Unntakstilstand ved nytt kjernekraftverk

I Onagawa.

NY UNNTAKSTILSTAND:  Alarmen har gått ved et kjernekraftverk i Onogawa. Bildet er fra kjernekraftverket i Fukushima, som eksploderte i går.  Foto:  REUTERS/Kyodo
NY UNNTAKSTILSTAND: Alarmen har gått ved et kjernekraftverk i Onogawa. Bildet er fra kjernekraftverket i Fukushima, som eksploderte i går. Foto: REUTERS/KyodoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NIIGATA / OSLO (Dagbladet): Det er erklært ny nødtilstand i Japan. Nå ved et kjernekraftverk i Onagawa, melder IAEA.

Over hele Japan er folk nå redde for at flere atomkraftverk skal bryte sammen. Den nordvestlige byen Niigata, der Dagbladet befinner seg, huser verdens største atomkraftverk, Kashiwazaki-Kariwa-kraftverket.

Tok ikke sikkerheten på alvor Så sent som i 2007 ble atomkraftverket stengt på grunn av jordskjelv. Reaktorene åpnet igjen først i 2009. I 2006 ble sikkerhetsstandardene for jordskjelvberedskap ved kraftverk i Japan endret.

2007-skjelvet bekreftet at man tidligere ikke hadde tatt risikoen på alvor.

Kraftverket er bygget på et fundament som går dypt i jordmassen, gjennom et relativt ustabilt lag av sand før det manifesterer seg i berggrunnen.
Kraftverket har fire etasjer under bakken, som stabiliserer konstruksjonen.
 
Iverksatt kriseberedskap Japanske myndigheter har iverksatt kriseberedskap ved et atomkraftverk i Onagawa. Det er registrert høye strålingsnivåer, opplyser IAEA.

IAEA er det internasjonale kjernekraftverks overvåkningsorgan.

- Japanske myndigheter har informert IAEA om at strømforsyningsselskapet Tohoku har iverksatt den første eller laveste kriseberedskap ved atomkraftverket Onagawa, heter det i en uttalelse fra byrået, som NTB gjengir.

Alarmen gikk fordi den radioaktive strålingen overskrider de tillate nivåene i området rundt kraftverket. Myndighetene i Japan undersøker nå kilden til strålingen, opplyser IAEA.

NTB skriver at de tre reaktorenhetene ved Onagawa-kraftverket er «under kontroll», ifølge japanske myndigheter.

Stråleskader Ved atomkraftverkene i Fukushima kan det ha forekommet nedsmelting ved to reaktorer. 190 mennesker kan ha blitt utsatt for stråling, 22 personer har allerede fått bekreftet stråleskader.

Følg med i Dagbladet livestudio for fortløpende oppdateringer her.

FARE:  Bildet er fra atomkraftverket i Fukushima - av reaktor nummer tre. Foto: REUTERS/Kyodo
FARE: Bildet er fra atomkraftverket i Fukushima - av reaktor nummer tre. Foto: REUTERS/Kyodo Vis mer