Unntakstilstand

President Abdurrahman Wahid erklærte unntakstilstand i Indonesia, oppløste samtidig parlamentet og kunngjorde nyvalg innen et år. Hans dramatiske kunngjøring kom i en tale til folket i fjernsyn midt på svarte natta, klokka 01.30 indonesisk tid. Men det er usikkert om hæren og politiet vil utføre ordren og gjennomføre unntakstilstanden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En ikke navngitt general sa i natt at hæren ikke vil lyde president Wahids ordre. Det samme gjorde politisjefen i Jakarta. Hærens elitestyrke holdt samtidig en høyst merkverdig «rutinemessig øvelse» i en park få hundre meter fra presidentpalasset. De militære lederne har innkalt til en pressekonferanse i dag.

President Wahid har også oppløst landets nest største parti, Golkar, som tidligere var statsbærende under diktaturet til Suharto. Partileder Akbar Tandjung nekter å oppløse partiet, og han sier at også parlamentet nekter å la seg oppløse.

Krise

Dermed er det fullt politisk kaos i Indonesia. En farlig konstitusjonell krise hadde utviklet seg utover gårsdagen, idet dusiner av stridsvogner brummet forbi presidentpalasset bare noen timer etter at to bomber ristet to kirker og skadet mer enn 70 troende.

President Abdurrahman Wahid var i dag innkalt til parlamentet for å stå for riksrett, men han nekter tvert. Dersom han hadde blitt avsatt, hadde landet gått i oppløsning, sa han i natt, og dette var begrunnelsen for unntakstilstanden.

Visepresident Megawati er klar til å overta med parlamentets støtte. Medlemmene i parlamentet har med overveldende flertall vedtatt å stille presidenten for riksrett for korrupsjon og vanstyre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer