Unntakstilstand

President Abdurrahman Wahid erklærte unntakstilstand i Indonesia, oppløste samtidig parlamentet og kunngjorde nyvalg innen et år. Hans dramatiske kunngjøring kom i en tale til folket i fjernsyn midt på svarte natta, klokka 01.30 indonesisk tid. Men det er usikkert om hæren og politiet vil utføre ordren og gjennomføre unntakstilstanden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ikke navngitt general sa i natt at hæren ikke vil lyde president Wahids ordre. Det samme gjorde politisjefen i Jakarta. Hærens elitestyrke holdt samtidig en høyst merkverdig «rutinemessig øvelse» i en park få hundre meter fra presidentpalasset. De militære lederne har innkalt til en pressekonferanse i dag.

President Wahid har også oppløst landets nest største parti, Golkar, som tidligere var statsbærende under diktaturet til Suharto. Partileder Akbar Tandjung nekter å oppløse partiet, og han sier at også parlamentet nekter å la seg oppløse.

Krise

Dermed er det fullt politisk kaos i Indonesia. En farlig konstitusjonell krise hadde utviklet seg utover gårsdagen, idet dusiner av stridsvogner brummet forbi presidentpalasset bare noen timer etter at to bomber ristet to kirker og skadet mer enn 70 troende.

President Abdurrahman Wahid var i dag innkalt til parlamentet for å stå for riksrett, men han nekter tvert. Dersom han hadde blitt avsatt, hadde landet gått i oppløsning, sa han i natt, og dette var begrunnelsen for unntakstilstanden.

Visepresident Megawati er klar til å overta med parlamentets støtte. Medlemmene i parlamentet har med overveldende flertall vedtatt å stille presidenten for riksrett for korrupsjon og vanstyre.

«Ulovlig»

Men Wahid ga seg ikke, og i går holdt han først på dagen en tale i fjernsyn der han kom med et inngående forsvar for sine gjerninger og kalte vedtaket om riksrett for ulovlig.

- På prinsipielt grunnlag vil jeg ikke søke avskjed som president i Republikken Indonesia, sa Wahid.

Han nektet også å møte opp i parlamentet for å svare på anklagene mot ham. Han anklager krefter som motsetter seg demokratiske reformer for å ville felle ham. Wahid lovte i sin første tale å kunngjøre noe «viktig» på ettermiddagen, men det drøyde til langt over midnatt før Wahid kom med sin dramatiske kunngjøring.

Anklagene mot ham lyder på to tilfeller av underslag, men påtalemakten har tidligere henlagt begge sakene. I mangel av noen teknisk beviser har parlamentet utvidet anklagene til politisk vanstyre og en utnevnelse til et embete uten parlamentets godkjenning.

Underlig øvelse

Mer enn to tusen soldater og nær 70 stridsvogner og panserkjøretøy kjørte gjennom gatene i hovedstaden og samlet seg i en park til en hastig planlagt militær parade, mens Wahid holdt sin første tale. Noen hadde maskingeværer som pekte mot presidentpalasset bare 300 meter unna. Generalløytnant Ryamizard Ryacudo, kommandanten for hærens elitestyrker, påsto at det var en «rutinemessig øvelse» som ikke hadde til hensikt å true presidenten.

I går formiddag hadde to bomber utenfor to kirker såret et syttitalls mennesker som var samlet til gudstjeneste. Ingen har tatt på seg ansvaret for de to bombene, som er de siste i en serie uoppklarte eksplosjoner.

Wahid er en muslimsk geistlig som har oppfordret til toleranse overfor det kristne mindretallet, som i tidligere politisk uro har vært utsatt for angrep fra militante muslimer.

Lederne for de fleste partiene i det 695 seter store parlamentet møtte Megawati i hennes hjem i går. De sa etterpå at de støtter hennes krav om å overta som president. Megawati, som lik indonesiere flest ikke har noe etternavn, bare tilnavnet Sukarnoputri, som betyr datter av Sukarno, leder det største partiet i parlamentet, Indonesias kampparti, med 153 av de 695 setene.

- Vi er alle enige om å støtte henne i å danne landets neste regjering. Bare på denne måten kan vi gjøre landet stabilt igjen og gjenvinne folkets tillit, sa parlamentets president, Amien Rais.

- Jeg tror Wahids politiske tid kan regnes i timer, la han til.

Megawati, som knapt noen gang uttaler seg offentlig, sa ingenting i går heller.

KAOS: En angivelig «rutinemessig øvelse» fra hærens elitestyrker foran presidentpalasset i Jakarta endte opp på Merdeka - Frihetstorget - mens presidenten erklærte unntakstilstand og parlamentet i dag skulle avsette ham.
TAR GREP: President Wahid med sine rådgivere i det han kunngjorde unntakstilstand i natt.