Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Unødig søkelys på kropp

Helsesøstrene i Kristiansand nektet å måle fettprosenten og snakke med 13-åringer om kjønnsutviklingen deres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsesøstrene reagerte på metodene i helseundersøkelsen «Ung i balanse».

-  Det ble en ubekvem situasjon både for oss og tenåringene. Denne undersøkelsen gir et unødvendig fokus på kropp og utseende, sier Lisbeth Gallefoss, helsesøster på Grim skole i Kristiansand, til Dagbladet.

I helseundersøkelsen skulle kommunens helsesøstre blant annet kartlegge kjønnsmodningen til 13-åringer ved tolv skoler i kommunen. Ungdommene skulle få et ark med fem tegninger av forskjellige pubertale stadier, og sammen med helsesøster skulle de krysse av for den av tegningene som var mest lik deres egen kropp.

-  For intimt

Det fikk helsesøstrene til å reagere, skriver avisa Fædrelandsvennen.

-  Vi motsatte oss først og fremst å undersøke fettprosenten. Vi skulle måle hudfoldenes tykkelse, og det ble for intimt. Vi mener at vi burde vært mer opptatt av hvordan ungdommene oppfatter seg selv, sier Gallefoss.

Etter at de klaget, ble testen endret. Elevene får fortsatt utdelt arket med de fem tegningene, men de skal nå krysse av uten hjelp av helsesøster. Arkene legges nå i en anonym konvolutt som leveres helsesøster.

-  Er frivillig

Evy W. Hodne sitter i styringsgruppa som har ansvaret for å gjennomføre prosjektet. Hun er overrasket over at undersøkelsen har vekket reaksjoner.

-  De har hatt liknende undersøkelser i Oslo. Der har det ikke blitt reagert. Nå har vi latt dette bli en veldig svak undersøkelse, sier Evy W. Hodne i Folkehelseforum til Fædrelandsvennen.

Stephen Seiler er faglig ansvarlig for prosjektet, og mener at undersøkelsen fortsatt er god.

-  Dette er frivillig. De som ikke vil være med kan si nei, og noen få har valgt å trekke seg. Undersøkelsen er uproblematisk nå, og vi kommer fortsatt til å få mye informasjon, sier Seiler, som er førsteamanuensis i idrettsvitenskap ved Høgskolen i Agder.

OMSTRIDT: På dette skjemaet skal elevene vise hvor langt de har kommet i puberteten. Jentene angir hvor store bryster de har, mens guttene skal angi penisutviklingen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media