Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Unødvendig» å fengsle scenestormeren, men han får fortsatt ikke gå

Fordi påtalemyndigheten anker avgjørelsen om å slippe ham fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Oslo tingrett besluttet fredag ettermiddag at det er unødvendig å fengsle Adán Cortés Salas, som onsdag stormet Nobelpris-scenen idet Malala og Kailash tok imot sine fredspriser. Likevel får han ikke gå.

Holdes fengslet Dagbladet er tilstede i tingretten, der meksikaneren møtte opp i sal 127 omlag 25 minutter etter den planlagte tida.

Retten ser ikke grunn til at Adán holdes fengslet, og kaller det «unødvendig». De ber derfor 21-åringen om å heller melde seg for politiet daglig.

*Saken oppdateres.

- Adán Cortés Salas løslates mot daglig meldeplikt inntil retten eller politiet bestemmer noe annet, men ikke utover 19. desember 2014, sier tingrettsdommeren.

I RETTEN: Adán Cortés kom seg opp på Nobel-scenen foran Thorbjørn Jagland og fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi i Oslo Rådhus på onsdag. Siden det har hatt fått 15 000 kroner i bot, og avslag på asylsøknaden. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I RETTEN: Adán Cortés kom seg opp på Nobel-scenen foran Thorbjørn Jagland og fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi i Oslo Rådhus på onsdag. Siden det har hatt fått 15 000 kroner i bot, og avslag på asylsøknaden. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Enn så lenge smilte Adán stort. Smilet ble raskt borte da påtalemyndigheten valgte å anke avgjørelsen.

Det gjør at Cortés likevel ikke blir løslatt i dag. Cortés holdes derfor fengslet til anken er behandlet av lagmannsretten.

- Det er friheten min det handler om, men jeg får bare vente, jeg forstår og respekterer avgjørelsen. Jeg skal respektere alle avgjørelsene som tas av myndighetene, slik jeg har gjort helt siden jeg ble pågrepet, sier Adán til Dagbladet etter at rettsmøtet er over.

- Får ikke gjort noe - Jeg er nervøs, jeg hadde aldri kunne forestilt meg noe slikt. Jeg får ikke gjort noe med det, jeg får bare vente og følge instruksjonene. Jeg håper jeg slipper å reise tilbake til Mexico enn så lenge, sier han til pressen.

Hva er du redd skal skje om du sendes tilbake til Mexico?

Lik Dagbladet på Facebook

- Jeg er redd for min egen sikkerhet, situasjonen i Mexico er svært dårlig. Om ikke myndighetene liker det du driver med, så tar de deg. Jeg er redd. Jeg vil at Mexico skal få oppmerksomhet, men jeg er bare én person, sier han med tårer i øynene.

Gråtkvalt snakket ham om situasjonen i Mexico.

- Det er så mange studenter (som utsettes for urett) og så fælt som skjer i Mexico. Jeg er redd for å måtte dra tilbake, men om jeg må det, så skal jeg gjøre det med hodet hevet slik jeg har gjort hele livet mitt, sier han.

- Jeg er lei meg for det, jeg mente ikke å fornærme noen, sier han om opptrinnet i Oslo Rådhus onsdag.

To politimenn Iført den grå blazeren han hadde på seg da han gikk på scenen onsdag, og sorte bukser og joggesko, ble Cortés geleidet av tre politimenn og satt mellom sin forsvarer Jens-Ove Hagen og sin tolk i 13.25-tida.

Vis mer

Politiet ønsket å varetektsfengsle mannen fordi politiet er redd han vil rømme landet om han ikke blir holdt her.

- Men vi mener det ikke er noen fare for at han vil rømme landet, sa mannens forsvarer, Jens-Ove Hagen, til Dagbladet da retten har pause i 14.30-tida.

- Han har et sted å bo (i Oslo) og han stiller seg villig til en eventuell meldeplikt. Det er bare å kaste et blikk på ham for å se at han på ingen måte utgjør noen trussel, sier Hagen.

Cortés er fra før av ilagt en bot på 15 000 kroner, og har fått avslag på asylsøknaden sin. Han har siden navnet hans ble gjort kjent onsdag sagt at han frykter for sitt liv dersom han blir sendt tilbake til Mexico.

I RETTEN: Adán sammen med sin forsvarer, Jens-Ove Hagen. Foto: Thomas Rasmus Skaug
I RETTEN: Adán sammen med sin forsvarer, Jens-Ove Hagen. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Han er åpenbart engstelig. Han er redd for livet sitt etter å ha vært med på en slik demonstrasjon, sier Hagen.

21-åringen har i dag snakket med familien hjemme i Mexico.

- Det var en lettelse for ham å snakke med dem, sier Hagen.

«Vær så snill» Cortés var ikke invitert, og ble ikke stoppet av sikkerhetsvakter, før han kom seg inn i Oslo Rådhus og helt opp på Nobel-scenen.

Han ropte «Vær så snill, Malala, ikke glem Mexico», og viste med det til det antatte drapet av 43 lærerstudenter i hjemlandet i september.

Cortes samtykket til at pressen kunne ta bilder av ham idet han entret retten. Ansiktet hans har vært verden over etter at han stormet scenen under den direktesendte, internasjonale sendingen av fredsprisutdelingen i Oslo.

De unge studentene han demonstrerte for, skal ha blitt tatt til fange av leiemordere som jobbet for en narkobande. Seinere skal de ha blitt brent på en søppelfylling.

- Jeg tenkte med en gang at det måtte være ham, sa den australske studenten Brianna Anderson til Dagbladet etter opptrinnet.

Lørdag var hun på fest med Adan.

HOLDT OPP DET MEKSIKANSKE FLAGGET: Adán ble etter denne demonstrasjonen gitt en bot på 15 000 kroner, og fikk avslag på asylsøknaden sin. Foto: AFP / VEGARD WIVESTAD GROTT / NTB Scanpix
HOLDT OPP DET MEKSIKANSKE FLAGGET: Adán ble etter denne demonstrasjonen gitt en bot på 15 000 kroner, og fikk avslag på asylsøknaden sin. Foto: AFP / VEGARD WIVESTAD GROTT / NTB Scanpix Vis mer

- Han snakket masse om at han var virkelig bekymret for situasjonen i hjemlandet. Han fortalte om drapene, volden og hvor utrygt det var for studenter, særlig etter demonstrasjonene som har eskalert den siste tiden, sier hun til Dagbladet.

- Opplært Kristin Helene Hafseld, seniorrådgiver i besøksseksjonen i Utenriksdepartementet, grep sammen med Thorbjørn Jagland inn da 21-åringen  tok seg opp til scenen.

- Det var noe jeg gjorde intuitivt. Vi er opplært til å handle når det skjer noe uventet, sier Hafseld, som har mye erfaring med å jobbe med presseopplegg i forbindelse med statsbesøk.

Politiet har etter scenestormingen beklaget hendelsen.

- Jobber mye med Innsatsleder Rune Bjørsvik i Oslo-politiet fortalte til NRK at mannen ble avhørt samme ettermiddag.

- Var dette en gjest som var invitert til arrangementet?

- Det er det litt tidlig å si noe om, sa innsatslederen da.

- Hvordan var det mulig for ham å komme helt fram til scenen?

- Det er også nå vi nå jobber mye med, svarte han.

Politiet hadde to kontrollpunkt på vei inn til Nobel-seremonien. På det første punktet kontrollerte politiet ID opp mot en liste over de inviterte.

21-åringen var ikke invitert, og det er dette punktet mannen snek seg forbi. Enten har han tatt seg gjennom punktet uten billett, eller så har han sneket seg forbi sperringene.