- Unødvendig å føde i smerte

Hvorfor skal kvinner føde sitt barn i smerte? Nå slår leger ned på naturlighetshysteriet blant fødende og jordmødre. - Alle kvinner som ønsker det, bør få epiduralbedøvelse under fødselen, mener legene Vegard Dahl og Eldar Søreide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bare en av ti norske kvinner får denne effektive formen for smertelindring.

- Naturlighetshysteri, sier Dahl om kvinners og jordmødres ønske om å føde naturlig uten kjemisk smertelindring.

Mens jordmødrene synes fødselen blir for teknisk med epidural, mener anestesilegene at flere kvinner burde få oppleve den nye epidural-bedøvelsen.

For ti år siden var trenden steriltvannspapler og varmebasseng på fødeavdelingene. Nå er det akupunktur jordmødrene kurses i. Stadig flere fødeavdelinger tilbyr kvinnene nålestikk for å ta bort toppen av smertene.

Må brukes mer

Bare i gjennomsnitt ti prosent av de fødende ved norske sykehus får epiduralbedøvelse under fødselen. Dette kan langt på vei gi smertefri fødsel.

Bruken ligger langt under gjennomsnittet i flere andre land. I USA, deler av England, Belgia og Israel brukes epidural i 70- 80 prosent av fødslene. I Sverige får halvparten av de fødende epidural.

- Ved de store sykehusene bør bruken ikke være lavere enn 30 prosent. Med den nye epiduralbedøvelsen kan kvinnene delta aktivt, være oppe og gå under fødselen, og komme raskt i form igjen etterpå. Det viktigste er hva som er best for kvinnen. Ikke hva som gagner den enkelte jordmor eller anestesilege, sier overlege Eldar Søreide ved Sentralsykehuset i Rogaland.

Ikke nederlag

- Mange ser på epidural som et nederlag. Men det er det ikke. Nå er det på tide at kvinnene skjønner at hver fødsel er forskjellig, og at smertene kan være uutholdelige for enkelte. Når det finnes moderne metoder for å lindre smertene, hvorfor skal ikke kvinnene ta dem i bruk, sier overlege Vegard Dahl ved anestesiavdelingen ved Bærum sykehus.

Holder igjen

En undersøkelse ved landets føde- og anestesiavdelinger viser at avdelingsjordmødrene er skeptiske til å la kvinnen selv bestemme om epidural skal brukes eller ikke. Både anestesilegene og jordmødrene svarte at jordmor er den som har størst innflytelse på bruken.

Assisterende avdelingsjordmor Anne-Mary Åfløydal ved Bærum sykehus oppfordrer fødende til å stole på egen kropp.
- Jeg er glad for at epidural finnes, men jeg tror at en frisk kvinne med et friskt svangerskap har store muligheter til å føde uten. Kvinnene må stole på kroppen sin, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer