Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Unødvendig å ødelegge en familie fordi man er irritert på en syklist

I går havnet Kenneth Gundersen Bjørneseth (40) på sykehus etter å ha stupt over styret. Nå ber han bilister tenke over konsekvensene av aggressiv bilkjøring.

PÅKJØRT PÅ SYKKEL: Kenneth Gundersen Bjørneseth (40) ble truffet av en bil på fylkesvei 205 mellom Hokåsen og Lundersæter i går ettermiddag. Foto: Alexander Klanderud
PÅKJØRT PÅ SYKKEL: Kenneth Gundersen Bjørneseth (40) ble truffet av en bil på fylkesvei 205 mellom Hokåsen og Lundersæter i går ettermiddag. Foto: Alexander Klanderud Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Konflikter mellom syklister og bilister som krangler om plassen er et tilbakevendende tema hver vår. 

I går sendte en slik krangel Kenneth Gundersen Bjørneseth (40) på styret over sykkelen og deretter til sykehus.

- Jeg opplevde at det var en ren maktdemonstrasjon fra billistens side. Han greide å utrykke veldig godt hvem det var som var størst. Men ungene mine kunne mistet faren sin, og han kunne endt opp som drapsmann. Det kan ikke være nødvendig å ødelegge to familier for å poengtere at man synes noen sykler som en tulling, sier Bjørneseth til Dagbladet.

Tutet 40-åringen syklet på Finskogen sammen med en kamerat da ulykken skjedde.
 
- Vi var i et område der det var rett strekke og lite trafikk. Vi syklet ved siden av hverandre, men det var god plass til å kjøre forbi. En bil som kom bak oss syntes tydeligvis at vi tok for mye plass; Han la seg på hornet og tutet noe voldsomt. Vi skvatt til og blei litt redde så vi reagerte dumt og knyttet nevene mot mannen. Da ble han veldig sint og la seg inn mot oss, forteller Bjørnseth. 

Deretter husker ikke Bjørnseth noe før han lå på veien. De to kameratene tror bilen, som kjørte med henger, må ha kommet borti ham. Som avisa Glomdalen skrev i går, fortsatte sjåføren bare å kjøre.  

Bjørnseth måtte rett på sykehuset med skader på skulder, hofte og albue. Selv om han er mørbanket kunne det gått mye, mye verre.

- Hadde jeg falt feil, kunne jeg omkommet, sier han.

Vanlig Hissig oppførsel fra bilister er regelen snarere enn unntaket, ifølge syklisten.

- Nesten hver gang jeg er ute og sykler, opplever jeg liknende ting. Bilister tuter, roper eller snitter deg nesten når de kjører forbi, sier han.  Bjørnseth vi derfor minne hissige bilister om at det er vanlige familiefolk som befinner seg på de «provoserende» syklene.

- Husk at det ikke skal mye til før det går galt, sier han.          

Politiførstebetjent i Hedmark politidistrikt Trygve Grønberg sier til Dagbladet at saken etterforskes.  

- Vi har vært i kontakt med en bilist som sier at dette kan være han, sier politiførstebetjenten. 

Før bilisten har fått fortalt sin versjon skal man være forsiktig med å dra noen konklusjoner, påpeker han. Konflikter mellom syklister og bilister er politiet imidlertid godt kjent med.

Uklare regler Det samme gjelder Trygg Trafikk.

-Hver vår får vi masse henvendelser som går på syklisters rettigheter og plikter i trafikken, sier direktør Kari Sandberg.  Hun framhever at det er viktigere å hindre at ulykkene skjer, enn å krangle om skyld i ettertid.

- I en kollisjon mellom en syklist og bilist er det liten tvil om hvem som blir hardest rammet. Begge parter må opptre defensivt i trafikken, framfor å hevde sin rett. Ta hensyn og legg opp til størst mulig grad av smidighet, sier Sandberg, som mener uklare regler har noe av skylda for det høye konfliktnivået.  

- Dette er kompliserte regler, som tydeligvis leses forskjellig. Da er forskriftene for uklare, og Vegdirektoratet må vurdere om loven bør gjøres enklere og mer forståelig, sier Sandberg.

Også tilretteleggingen for syklister bør bli bedre, mener hun.  

- Trygg Trafikk slåss for at sikkerheten til de myke trafikantene skal prioriteres. Vi har fremmet gjentatte krav om at det må legges bedre til rette for syklende og gående, at fartsgrensene bør senkes til 30 km/t i sentrumsgater, og at det bygges ut sammenhengende sykkelveinett, sier Sandberg         

MØRBANKET:  Kenneth Gundersen Bjørneseth fikk skader i skulderen, albuen og hofte, men syntes han var heldig som kom fra ulykken i live. Her ligger han på sykehuset etter sammenstøtet. MMS-foto: Privat
MØRBANKET: Kenneth Gundersen Bjørneseth fikk skader i skulderen, albuen og hofte, men syntes han var heldig som kom fra ulykken i live. Her ligger han på sykehuset etter sammenstøtet. MMS-foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!