SKAL FORHINDRE TERROR: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) jobber kontinuerlig med å forhindre terroraksjoner i Norge - og i utlandet. Her er det Delta (politiets beredskapstropp) som trener på Fornebu. Foto: Lise Åserud/Scanpix
SKAL FORHINDRE TERROR: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) jobber kontinuerlig med å forhindre terroraksjoner i Norge - og i utlandet. Her er det Delta (politiets beredskapstropp) som trener på Fornebu. Foto: Lise Åserud/Scanpix Vis mer

«Unødvendig å si du skal utføre en kamp som allerede gjøres»

Terror- og islamekspert skuffet over norsk islamdebatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet.no): Forsvarets forsvarsinstitutts seniorforsker Brynjar Lia er ikke imponert over presisjonsnivået til norske politikere når de uttaler seg om Norges raskest voksende religion, islam.

Begreper som islam, radikal islam, ekstremisme, kvinneundertrykking, hijab, terror og kjønnslemlestelse blir brukt om hverandre.

- Det går ikke an å sause alt sammen, sier Lia.

Bekjempe hva?
Tidligere denne uka skapte Arbeiderpartiets partisekretær Martin Kolberg bråk da han erklærte krig mot radikal islam i Norge.

- Men det finnes også andre ekstremistiske utslag enn radikal islam, som for eksempel kjønnslemlestelse og tvangsekteskap. Den som ikke mener dette er ekstreme handlinger, får rekke opp hånden, sa Kolberg til NTB tirsdag.

Stortingspresident Thorbjørn Jagland kritiserte så Kolberg for å blande altfor mye sammen - og kalle det radikal islam.

- Unødvendig
FFI-forsker Lia mener Kolbergs kamp mot radikal islam er lite oppsiktsvekkende. Politiets sikkerhetstjenste (PST) definerer radikal islam som følger: Bevegelser som er villige til å bruke vold for å nå sine politiske mål.

- Det er unødvendig å si at du skal utføre en kamp som allerede gjøres. Å forhindre terrorisme har stått på agendaen til PST i mange år, sier Lia.

Oss mot dem
Lia leder FFIs Terra-prosjekt, som forsker på terrorisme og politisk vold. Her har de funnet ut at et krasst og fiendtlig ordskifte mot islam og muslimer i politikken kan medføre økt støtte til såkalt radikal islamisme.

Da politikere i Storbritannia laget en handlingsplan mot terrorisme og ekstremisme, blandet de sammen mange ulike termer og begreper; integrering, ytringsfrihet og terrorbekjempelse ble plassert inn i en og samme boks.

- De militante islamistene i London laget et motdokument, og framstilte handlingsplanen som et dokument mot islam. Derfor er det viktig at politikerne holder begrepene adskilt. De må ikke ta alle verdens gode tiltak inn under en terrorisme-bekjemping-paraply, sier Lia.

Han utdyper:

- Muslimer og islam er veldig forskjellige miljøer. Å si at en skal bekjempe radikal islam blir å si at det er noe skummelt noe der ute. Men PST sier jo at terrortrusselen i Norge er lav.

Begrepet radikal islam
I det akademiske miljøet brukes begrepet radikal islam, men forskere kommer i tillegg med utvidede definisjoner på hvilken type radikal islam det snakkes om:

- Radikal islam er et veldig ullent begrep, som må defineres videre slik at vi vet hva vi snakker om. Det er for eksempel en stor forskjell om vi snakker om al-Qaida eller Hamas, sier Lia og fortsetter:

- Før debatten starter, må det klargjøres hva det snakkes om: Snakker de om grupper som er villige til å ta i bruk voldelige midler for å nå sine mål? Snakkes det kanskje om kjønnslemlestelse — eller hijab? Om tvangsekteskap? Og hva med en form for konservativ islam, hvor tilhengerne er antivestlige i retorikken, men som ikke er voldelige? Som er imot verdier i samfunnet vårt, som menneskerettigheter og demokrati?

Mangfoldig religion
Forskeren mener det er viktig å huske at islam tolkes ekstremt forskjellig blant muslimer. Derfor må politikere slutte å blande sammen politisk vold og verdispørsmål. Ikke alt har nødvendigvis noe å gjøre med islam.

- Mye handler også om integrering og innvandring å gjøre. Om ulike kulturuttrykk, sier Lia.

Han tror det kan være lurt at etniske nordmenn lar muslimene få diskutere hva som er islam i fred.

- Hvis vi som hvite ikke-muslimer, kritiserer islamske tolkninger, vil resultatet bli at de trekker debatten med seg inn i sine egne miljø. Da skjerpes frontene.

Forskeren lurer på hva som hadde skjedd hvis muslimer hadde gått høyt ut og kritisert hvordan kristne ledere og troende tolker Bibelen og religionen sin.

VIL HA DEFINISJONER: Politikere må definere hva de snakker om og ikke blande politisk vold og verdispørsmål, mener terrorekspert ved FFI, Brynjar Lia. Foto: Scanpix
VIL HA DEFINISJONER: Politikere må definere hva de snakker om og ikke blande politisk vold og verdispørsmål, mener terrorekspert ved FFI, Brynjar Lia. Foto: Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer