- Unødvendig følelsesladet

Professor Janne Haaland Matlary støtter kravet om en rettsprosess, men kritiserer Egeland og Aguirres artikkel.

STØTTER KRAV OM RETTSPROSESS: Professor Janne Haaland Matlary reagerer på et emosjonelt språk i artikkelen til Egeland og Aguirre, men er enig i kravet om at de som har stått bak tortur, bør gjennom en rettsprosess. Foto: HENNING LILLEGÅRD
STØTTER KRAV OM RETTSPROSESS: Professor Janne Haaland Matlary reagerer på et emosjonelt språk i artikkelen til Egeland og Aguirre, men er enig i kravet om at de som har stått bak tortur, bør gjennom en rettsprosess. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| — Jeg synes dette er en unødvendigt emosjonell artikkel hvor det sauses på med moralsk patos og indignasjon som substitutt for analyse og empiri, sier Janne Haaland Matlary til Dagbladet etter å ha lest Egeland og Aguirres artikkel i dagens avis.

- Hvorfor kan man ikke skrive saklig og nøktern når man er leder for et forskningsinstitutt?

- Visste ikkeNUPI-direktør Jan Egeland og direktør Mariano Aguirre ved Det norske fredsbyggingssenter, NOREF, skrev i gårsdagens Dagbladet om amerikanernes bruk av tortur under krigen mot terror. De skrev at de allierte europeiske landene tilsynelatende gjorde lite for å stanse «rettsløsheten for navnløse fanger som ble fraktet mellom hemmelige og kjente torturkamre». Nå krever de et rettsoppgjør der de som ga tillatelse til torturen stilles til ansvar i ettertid, og at også Bush-administrasjonen etterforskes.

Matlary, som er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, reagerer på flere formuleringer i teksten:

- Det er flere sterkt ledende utsagn, som: «Mens forsvarsløse fanger...... ble slått i hjel av amerikanske soldater på Bagram flybase i Kabul kjørte våre militære og sivile tjenestemenn i Afghanistan daglig forbi», hvilket insinuerer at nordmenn i tjeneste i Afghanistan var medskyldige. Dette er en absurd påstand, sier Matlary, som selv har en sønn som har tjenestegjort i Afghanistan.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer