Unødvendig helsestreik

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nok en gang blir samfunnet berørt av en streik som kunne vært unngått hvis kommunikasjonen hadde vært klarere og tida hadde vært brukt fornuftig. Når 442 sykehusansatte nå er i streik og dermed rammer Universitetssykehuset i Nord-Norge, Ullevål, Aker, Radium- og Rikshospitalet viser uttalelser fra partene at de var snublende nær hverandre.

Forhandlingslederen for Akademikerne Helse, Rune Frøyland, begrunner overfor NTB streiken med at man under meklingen har hatt dårlig dialog med arbeidsgivermotparten og føyer til at man kunne godtatt et lønnstillegg fra 1. januar 2007 på 2,5 prosent. Arbeidsgiverforeningen NAVO sier de ikke kjente til dette under meklingen, men forklarer at de har tilbudt Akademikerne i helse-sektoren samme lønnsjustering som er avtalt med de andre gruppene i helsesektoren, nemlig 3,5 prosent. Her ropes det etter løsningsorienterte forhandlere, og de skulle vært på plass før streiken brøt ut. For nå kan den bli langvarig, ifølge Torunn Janbu, som er leder i Legeforeningen.

Vi skal ikke dømme hvem som har det største ansvaret for at meklingen ikke førte fram. Men partene har vært i forhandlinger i lang tid forut for meklingen uten at dette resulterte i noe som kunne oppsummeres som framdrift. Det var også grunnen til at den legedominerte akademiker-organisasjonen brøt forhandlingene og overlot jobben til riksmeklingsmannen. Han fant til slutt ut at avstanden var for stor til at han kunne legge fram en skisse. Og da ender mekling i streik.

Det er bedrøvelig for dem som står for tur til dagbehandling ved noen av de nevnte sykehusene. Det er bedrøvelig for dem som tror de beste løsningene kommer gjennom forhandlinger. Og det er bedrøvelig hvis myndighetene nok en gang kommer trekkende med tvungen lønnsnevnd. For det er en sannsynlig utgang i en sektor hvor liv og helse står på spill hele tida. Så: opprett kanaler og kom til en løsning før sykehusleger, sykehusledelse og riksmeklingsinstitutt blir utsatt for kraftig mobbing!