Unødvendig importforbud

Landbruksministeren nøyer seg med å stenge grensene for kjøtt og melkeprodukter fra Frankrike. Men EU har selv vedtatt at Frankrike ikke får eksportere kjøtt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha sittet i møte i fem timer i dag, har landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen bestemt at grensene stenges for all import av kjøtt og melkeprodukter fra Frankrike. Situasjonen vurderes fra minutt til minutt.

Samtidig som møtet pågikk i Landbruksdepartementet, satt EUs veterinærkomite i Brussel i møte. Veterinærkomiteen vedtok selv full stans av kjøtteksport fra Frankrike.

Feil pressemelding

En pressemelding på regjeringens nettsider Odin sa for noen timer siden at det innføres totalforbud mot import av klovdyr fra hele Europa. Dette stemmer ikke. Men situasjonen vurderes fortløpende, og importforbudet kan bli innført allerede senere i kveld.

Foreløpig innføres det forbud mot å innføre levende klovdyr, samt ferskt kjøtt, kjøttprodukter, melk, melkeprodukter og andre produkter av klovdyr kun fra Frankrike.

Utbruddet av munn- og klovsyke i Frankrike fikk landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen til å kaste seg rundt. Landbruksministeren forlot i formiddag budsjettkonferansen på Halvorsbøle for å lede et krisemøte i departementet. Der deltok representanter fra Veterinærinstituttet, Dyrehelsetilsynet og Tollvesenet. I tillegg deltok statssekretær Jonas Gahr Støre fra Statsministerens kontor.

Vegetarianere

Hvis importforbudet blir totalt, blir det full stopp for svenskehandelen. Men foreløpig vil landbruksministeren og rådgiverne hans samle mer informasjon om situasjonen i Frankrike.

- Grensen til Sverige er så lang at vi er avhengig av et godt samarbeid med folk flest hvis det skjer. Vi må få folk til å forstå hvorfor vi stenger grensen, og derfor ønsker jeg å ha en klar oppfatning om hvorfor vi gjør det, sa Bjarne Håkon Hanssen på pressekonferansen klokka 18.

Hanssen nekter å la seg rive med av krisestemningen i resten av Europa. Foreløpig mener han at sjansen er liten for at det finnes tilfeller av munn- og klovsyke i Norge.

- Vi er rimelig sikre på at det ikke er situasjonen her. Men vi kan ikke garantere noe i biologien, sa veterinærdirektør Eivind Liven.

Hvis det oppstår mistanke om tilfeller av munn- og klovsyke i norge, kan det bli full stans i kjøtt- og melketransporten også innenlands i Norge. Da må forbrukerne belage seg på å leve en tilværelse som vegetarianere.

Klokka ni skulle landbruksministeren holde ny pressekonferanse. Den er blitt avlyst: Norske myndigheter mener foreløpig at det ikke er nødvendig med flere tiltak.

Titusenvis av kyr og sauer er brent i Storbritannia og Frankrike, uten at det har stoppet munn- og klovsyken.