Vaksineekspert:

- Unødvendig med dose tre til alle

FHI anbefaler at eldre får en tredje vaksinedose, en såkalt boosterdose. Vaksineekspert Gunnveig Grødeland mener imidlertid at det ikke er nødvendig å gi dose tre til befolkningen generelt.

- PROBLEMATISK: Vaksineekspert Gunnveig Grødeland mener det vil være problematisk om Norge beslutter at befolkningen generelt skal få tre doser med coronavaksine. Foto: Torstein Bøe / NTB
- PROBLEMATISK: Vaksineekspert Gunnveig Grødeland mener det vil være problematisk om Norge beslutter at befolkningen generelt skal få tre doser med coronavaksine. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.88% Første dose: 79.15%

Vaksineekspert Gunnveig Grødeland ved UiO mener det vil være helt unødvendig å vaksinere den norske befolkning generelt med vaksinedose nummer tre.

- Det er rett og slett fordi alt av data så langt tyder på at to doser gir en god beskyttelse, og beskytter også godt mot langtidsvirkninger. Å rulle ut en tredje dose for hele befolkningen på et tidspunkt hvor man ikke har vaksinert verken alle i risikogruppene eller alt av helsepersonell i verden, det synes jeg er problematisk, sier hun og legger til:

- En forkjølelse, det tåler vi faktisk.

Anbefaler for de eldste

Hun peker på at det fortsatt er for tidlig å si om immuniteten etter dose to skulle falle dramatisk.

- Det vi har sett er at hukommelsesresponsen varer lenge, selv om antistoffene i blodet faller, og det er som forventa. Etter vaksineringen så går dette opp, og så går det ned igjen. Det skjer med alle vaksiner. Om man bare skulle tatt utgangspunkt i antistoffene, da må vi tenke nytt om mange andre vaksiner også.

- Det kan derimot være nyttig å gi en tredje dose til utsatte grupper. Både de med kroniske sykdommer og de aller eldste, sier hun.

PRESSEKONFERANSE: FHIs vaksinesjef Geir Bukholm holder tirsdag pressekonferanse om coronasituasjonen sammen med helseminister Bent Høie. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
PRESSEKONFERANSE: FHIs vaksinesjef Geir Bukholm holder tirsdag pressekonferanse om coronasituasjonen sammen med helseminister Bent Høie. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Det samme mener FHI, som tirsdag anbefaler regjeringen å gi en boosterdose til de eldre minst seks måneder etter andre dose.

De har to alternativer for hvordan dette kan gjøres:

1. Anbefaling om boosterdose til alle fra 85 år og eldre, inkludert sykehjemsbeboere, hvor det har gått minst 6 måneder siden andre vaksinedose, med en sannsynlig utvidelse ned til aldersgruppene 75-84 år og 65-74 år innen nær framtid.

2. Anbefaling om boosterdose til alle fra 65 år og eldre, inkludert sykehjemsbeboere, hvor det har gått minst 6 måneder siden andre vaksinedose. Rekkefølgen bør følge samme aldersprioritering som ved grunnvaksinasjon, dvs. alle fra 85 år og eldre, inkludert sykehjemsbeboere først, deretter aldersgruppene 75-84 år og til slutt aldersgruppen 65-74 år.

Ville satt grensa høyere

Grødeland mener imidlertid at grensa bør settes høyere enn 65.

- Eldre er veldig godt beskyttet mot sykdom etter to doser. Jeg er for å vaksinere eldre, men ville nok satt grensa høyere enn 65, sier hun.

VAKSINEEKSPERT: Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo. Foto: Øystein Horgmo / UiO
VAKSINEEKSPERT: Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo. Foto: Øystein Horgmo / UiO Vis mer

FHI har allerede landet på å anbefale en tredje dose til personer med nedsatt immunforsvar, som kan ha en dårligere effekt av vaksinen.

Tirsdag klokka 14 holder helseminister Bent Høie og vaksinesjef Geir Bukholm i FHI pressekonferanse, der temaet trolig vil være vaksiner.

Flere land har allerede gått i gang med en tredje dose til sin befolkning. I Israel må en «boosterdose» tas etter seks måneder om man fortsatt vil ha grønt coronapass. Danmark har planer om å tredjegangsvaksinere alle over 65 år, og er allerede i gang med befolkningen over 85. Og også USA er i gang med 65 pluss.

Geir Bukholm i FHI sa fredag til Dagbladet at Norge nå er svært nær målet om 90 prosent vaksinert med to doser.

Vil vaksinere helsepersonell

Immunolog Anne Spurkeland tar til orde for å vente og se når det gjelder vaksinering med tredje dose for befolkningen generelt. Hun er også på linje med FHI hva gjelder vaksinering av de eldste. Imidlertid mener hun også at visse grupper med helsepersonell bør få dose tre nå.

- De bør få en tredje dose når vi ser at beskyttelsen sannsynligvis faller, sier hun til Dagbladet.

VENTE OG SE: Immunolog Anne Spurkland mener Norge kan gjøre lurt i å avvente eventuell vaksinering med dose tre. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VENTE OG SE: Immunolog Anne Spurkland mener Norge kan gjøre lurt i å avvente eventuell vaksinering med dose tre. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Så du tar til orde for at denne gruppen bør får en tredje dose?

- Ja, det vil ikke være feil å la helsepersonell som har kontakt med covid-19 pasienter få tilbud om en tredje dose, når smittetrykket i Norge faktisk er høyest på sykehusene. Der gjelder ikke argumentet for å vente og se, for det er et behov allerede. De har direkte kontakt med pasienter, sier hun og legger til:

BØNN TIL FØLGERNE: Kvinne ber folk om å ta vaksinen i siste video før hun dør av covid. Video: Tiktok - atasteofalex. Vis mer

- Det er kanskje ikke fordi helsepersonell er redd for å bli alvorlig syke selv, men hvis man blir smittet selv om man er vaksinert, så kan det gå utover kontinuiteten i helsevesenet. Vi må for eksempel ha intensivpersonell på jobb, og da er det viktig å beskytte både dem og pasientene mot smitte.

Legeforeningen sa fredag at de forventer at helsepersonell prioriteres, dersom FHI anbefaler en tredje vaksinedose til utvalgte grupper.

Faren for å smitte pasienter og sikre at helsepersonell ivaretas, er sentrale poenger i vurderingen, sa president Anne-Karin Rime ifølge NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer