Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidentvalget i Frankrike:

Uoffisiel måling: Macron leder foran Le Pen

Macron har 24 prosent - mot 22 for Le Pen. Men veldig jevnt mellom de fire favoirttene. Franskmenn over hele verden velger nå sin president. Sikkerhetsoppbudet er enormt.

ENORMT SIKKERHETSOPPBUD: Franskmenn over hele verden går i dag til valgurnene for å bestemme hvem de vil ha som sin neste president. Etter torsdagens terroraksjon, er antall militære og politifolk på jobb stort. Her på plassen ved Eiffeltårnet. Foto: Ludovic Marin / Afp / Scanpix 
ENORMT SIKKERHETSOPPBUD: Franskmenn over hele verden går i dag til valgurnene for å bestemme hvem de vil ha som sin neste president. Etter torsdagens terroraksjon, er antall militære og politifolk på jobb stort. Her på plassen ved Eiffeltårnet. Foto: Ludovic Marin / Afp / Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fram til klokka åtte i kveld er valglokalene åpne for at franske borgere verden over skal velge hvem som skal overta etter dagens upopulære president, sosialisten Francois Hollande.

Nå viser belgiske RTBF til en uoffisiell måling, som viser følgende foreløpige resultat:

 • Macron 24%
 • Le Pen 22%
 • Fillon 20,5%
 • Mélenchon 18%

Også belgiske La Libre melder om samme foreløpige resultat. Belgiske medier pleier å ha valgresultatet klart før franske medier, på grunn av sperrefristen for offentliggjøring av resultater i Frankrike. Men tallene over er altså uoffisielle, og tatt klokka 12 i formiddag.

Flere enn i 2012

Politikerforakt til tross, klokka 12 i formiddag hadde 28,54 prosent av velgerne stemt - mot 28,29 ved forrige valg, i 2012, melder Le Monde.

Det betyr at rundt 100 000 flere franskmenn har stemt i år - i forhold til på samme tid for fem år siden, ifølge Le Figaro.

Klokka 17 har tallet sunket noe i forhold til i 2012. Frankrikes innenriksdepartement melder at 69,42 prosent av franskmennene har hittil stemt - mot 70,59 prosent i 2012, melder Innenriksdepartementet på Twitter.

Valget synes å være like jevnt som meningsmålingene har vist i forkant av valget.

I TET: Sentrumkandidaten Emmanuel Macron vinker til støttespillere idet han forlater huset sitt etter å ha stemt i den nordlige byen Touquet i dag. Foto: Thibault Camus / Ap / Scanpix  
I TET: Sentrumkandidaten Emmanuel Macron vinker til støttespillere idet han forlater huset sitt etter å ha stemt i den nordlige byen Touquet i dag. Foto: Thibault Camus / Ap / Scanpix   Vis mer

Usikre velgere

På forhånd fryktet mange at nettopp hjemmesitterne kunne være de som avgjorde valget, men i Toulouse har valglokalene sjelden vært så fulle av mennesker, ifølge Le Monde sin utsendte.

Der er 18-årige Rudolf, som stemmer for første gang, og han har stemmesedlene til alle de 11 kandidatene i hånda. Han sier han er usikker på om han skal stemme på Hamon (Sosialistkandidat), Mélenchon (ytre venstre) - eller Le Pen (ytre høyre).

- Mora mi stemte på Le Pen og har rådet meg til å gjøre det samme, men jeg vet ikke, jeg er ikke overbevist... Vennene mine råder meg til å stemme på Mélenchon eller Hamon, sier førstegangsvelgeren til Le Monde.

Franskmennene skal i dag velge mellom elleve presidentkandidater, og de to som får flest stemmer går videre til andre valgrunde, den 7. mai.

VELGER I ISRAEL: En fransk kvinne som bor i Israel er på plass i valglokalet i det franske konsulatet i Tel Aviv. Foto: Jack Guez / Afp / Scanpix 
VELGER I ISRAEL: En fransk kvinne som bor i Israel er på plass i valglokalet i det franske konsulatet i Tel Aviv. Foto: Jack Guez / Afp / Scanpix  Vis mer

Her kan du lese om kandidatene som er mest aktuelle. Grafikken er klikkbar. Saken forsetter etterpå!

For mye skandaleprat

Etter de overraskende valgene, med Brexit i Storbritannia og Donald Trump som president i USA, tør ingen helt spå utfallet av det franske valget. Men søker du på Frankrike på Twitter, er det Marine Le Pens støttespillere som synes å være ivrigst, med å oppfordre folk til å stemme (se typisk tweet til høyre).

63-årige Nini har akkurat stemt i byen Laval, men vil ikke fortelle Le Monde hvem hun ga sin stemme til i dag. Hun vil heller snakke om media, som hun mener har ødelagt valgkampen.

FAVORITT: Marine Le Pen, leder av det høyrenasjonalistiske partiet Nasjonal Front på vei ut av stemmeboksen i dag. Foto: Charles Platiau / Reuters / Scanpix 
FAVORITT: Marine Le Pen, leder av det høyrenasjonalistiske partiet Nasjonal Front på vei ut av stemmeboksen i dag. Foto: Charles Platiau / Reuters / Scanpix  Vis mer

- De har bare fokusert på skandaler, og jeg har aldri opplevd noe lignende. De interesserer seg ikke om kandidatenes program, som jo er det viktige. For meg er det økonomi og arbeid som teller, sier kvinnen til Le Monde.

Det er spesielt Republikanerens kandidat, Francois Fillon, som har preget skandale-overskriftene, men også Nasjonal Fronts Marine Le Pen. Begge presidentkandidatene etterforskes for korrupsjon.

Stemme-hjelp

Flere steder i Frankrike organiserer en rekke grupper transport til valglokalene, ifølge Le Figaro. I nord-vest, i Bretagne, har en rekke drosjeselskap tilbudt seg å kjøre eldre og folk som er dårlig til beins gratis til stemmelokalene. I landsbyen Plouguiel får alle en gratis drikke på puben La Chope etter at de har stemt.

.

presidentvalg frankrike 2017
 1. Verken høyre eller venstre, men både høyre og venstre

  President Emmanuel Macron, som lovte velgerne «verken høyre eller venstre», har utnevnt ei ny fransk regjering som setter både høyre- og venstresida i klemme.

 2. Her er Macrons nye statsminister: Édouard Philippe

  Statministeren er 46 år, har samme utdannelse som Emmanuel Macron, og er fra det republikanske partiet.

 3. Blir dette Macrons statsminister?

  Édouard Phillippe (46) er heteste tipset til å bli Frankrikes nye statsminister. Navn offentliggjøres i dag.

 4. Ny kamp for Macron

  Vil de franske velgerne gi den nye presidenten fullmakt til å styre landet? Det er ganske usikkert, skriver Einar Hagvaag.

 5. - Sjarmerende Macron kan overbevise en stol

  Tidenes yngste franske president har jobbet i et tett, lite team. Nå starter den store oppgaven med å samle det delte, franske folket. Mandag utnevner han sin statsminister.

 6. Fransk fornyelse

  Fransk politikk blir aldri som før, den unge presidenten innrømmer å ha enorme utfordringer, men Republikkens institusjoner står støtt, skriver Einar Hagvaag.

 7. - Jeg håper Macron leverer, men frykter det verste

  Bare én av fem franskmenn ville ha Emmanuel Macron som president. Mange er i villrede, dagen derpå.

 8. Den unge og raske Macron inntar Elysée

  Emmanuel Macron er valgt til president i Frankrike med mer enn 65 prosent av stemmene, en større seier enn ventet. Men mandatet er ikke like sterkt som det ser ut.

 9. - Le Pen for president! Folk stemmer på henne, men tør ikke si det

  Gateselger Patrick Schumacher (67) stemmer stolt på Marine Le Pen idet drøye 65 prosent av franskmennene har stemt.

 10. Fransk opprør måles med blanke stemmer og valgskulk

  Denne søndagskvelden får vi vite hvem som blir den neste presidenten i Frankrike, men valgseieren vil i år farges av hvor mange som stemmer blankt og hvor mange som sitter hjemme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media