Uønskede babyer kan leveres her

BERLIN/OSLO (Dagbladet): Denne luka i veggen ble åpnet i Hamburg i går. Her kan mødre - uten å risikere straff - etterlate ungene sine til adopsjon. I juni åpnes en luke til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prosjektet er det første i Tyskland. Når luka i veggen i Goethestrasse 27 i bydelen Altona blir lukket opp, går alarmen øyeblikkelig hos de 20 frivillige medhjelperne i «Aksjon bleiebarn».

Disse tar seg av etterlatte barn. De anonyme mødrene risikerer ikke å bli fotografert eller på annen måte identifisert. De har i åtte uker anledning til å komme og kreve ungen sin tilbake. Men hvis dette ikke skjer, blir barna adoptert vekk. «Aksjon bleiebarn» har allerede mottatt over 200 søknader fra folk som ønsker å bli adoptivforeldre.

Utvider

Byregjeringen finansierer ordningen, som allerede i juni skal utvides med ytterligere en luke i en annen bydel. Og forbundsregjeringen i Tyskland vil oppmuntre til liknende ordninger i alle andre storbyer, etter at det er hentet noen erfaringer fra Hamburg.

Professor Stein Erik Ulvund ved Universitetet i Oslo mener behovet for et tilsvarende prosjekt i Norge er lite.

Ikke aktuelt

- Et slikt tiltak er ikke særlig aktuelt i Norge, rett og slett fordi det er svært få norske barn som adopteres. Jeg kan faktisk bare huske ett tilfelle her til lands der et lite barn er etterlatt på et sted for at andre skal finne det, sier Ulvund. Han har drevet barneforsking i mer enn 20 år.

Det har imidlertid vært flere tilfeller de siste årene hvor babyer er blitt funnet forlatt av foreldrene sine. Den mest kjente er lille Josefine, som ble funnet i live en container på Sagene i l990. Vel ett år seinere blir en guttebaby funnet blåfrossen, men i live på Vestre Aker kirkegård i Oslo. I l998 ble et spedbarn funnet forlatt på trappa utenfor en boligblokk på Ellingsrud i Oslo.

Bare i fjor ble det i Tyskland funnet 40 småbarn som av ulike årsaker var etterlatt av mødrene sine. Over halvparten var døde på grunn av kulde eller underernæring.

Myndighetene regner med at mørketallene - i form av døde barn som aldri blir funnet - er vesentlig høyere. Håpet er at «Aksjon bleiebarn» kan gjøre en slutt på denne trenden.

BAK LUKA: Her står det en liten barneseng hvor fortvilte mødre kan legge igjen barna sine.