Uønskede babyer kan leveres her

BERLIN/OSLO (Dagbladet): Denne luka i veggen ble åpnet i Hamburg i går. Her kan mødre - uten å risikere straff - etterlate ungene sine til adopsjon. I juni åpnes en luke til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Prosjektet er det første i Tyskland. Når luka i veggen i Goethestrasse 27 i bydelen Altona blir lukket opp, går alarmen øyeblikkelig hos de 20 frivillige medhjelperne i «Aksjon bleiebarn».

Disse tar seg av etterlatte barn. De anonyme mødrene risikerer ikke å bli fotografert eller på annen måte identifisert. De har i åtte uker anledning til å komme og kreve ungen sin tilbake. Men hvis dette ikke skjer, blir barna adoptert vekk. «Aksjon bleiebarn» har allerede mottatt over 200 søknader fra folk som ønsker å bli adoptivforeldre.

Utvider

Byregjeringen finansierer ordningen, som allerede i juni skal utvides med ytterligere en luke i en annen bydel. Og forbundsregjeringen i Tyskland vil oppmuntre til liknende ordninger i alle andre storbyer, etter at det er hentet noen erfaringer fra Hamburg.

Professor Stein Erik Ulvund ved Universitetet i Oslo mener behovet for et tilsvarende prosjekt i Norge er lite.

Ikke aktuelt

- Et slikt tiltak er ikke særlig aktuelt i Norge, rett og slett fordi det er svært få norske barn som adopteres. Jeg kan faktisk bare huske ett tilfelle her til lands der et lite barn er etterlatt på et sted for at andre skal finne det, sier Ulvund. Han har drevet barneforsking i mer enn 20 år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer