Uønsket arving

Navn: Rune Gerhardsen Alder: 54 Yrke: Politiker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Når katten er borte, danser musene på bordet, og i Oslo Arbeiderparti har det vært museår så lenge at de tror de kan jage katten. Det er ingen tvil om at Oslo-partiet kan trenge et politisk rovdyr i den valgkampen som nå kommer, men partiets grå mus, som Frank Aarebrot kaller dem, er åpenbart mer redde for sin egen katt enn for Fremskrittspartiets.
  • For selv om Rune Gerhardsen kanskje er den eneste i hele Arbeiderpartiet som kan vinne en duell med Carl I. Hagen, sliter han ennå med å bli kvitt stempelet som pappagutt. Skadefryden over Gerhardsens nederlag er langt større enn gleden over de suksesser han har hatt som politiker. Da han vant kommunevalget i Oslo i 1991, ble det umiddelbart satt ut rykter om at han selv var strøket ut av bystyret. Men det var det motsatte som hadde skjedd. Fordi han snakket et språk velgerne forsto. Ikke minst forsto de ham da han sa at «snillismen» hadde gått for langt. Eller kanskje det var han som forsto seg på dem. Politikk dreier seg gjerne om å lytte til velgerne. Han hadde kanskje ingen braksuksess som byrådsleder, men den gangen visste i alle fall folk hvem byrådslederen var. Selv om hans egne i byråd og bystyre likte å si at han stort sett var i bydel 26. Det vil si alle andre steder enn i Oslo.
  • Det ble kanskje litt mye Gerhardsen for partiet. Rune var byrådsleder og hans daværende kone, Tove Strand Gerhardsen, var sosialminister. For mange så det ut som Gerhardsen-familien var i ferd med å gjenerobre partiet, og så gikk han for langt. Da han foreslo et samarbeid med SV, ble han stemplet som sviker og forsvant ut over sidelinja før han var kommet i posisjon for kampen om hvem som skulle etterfølge Gro. Mens kona ble degradert i regjeringen og valgte å gå.
  • De to gikk også fra hverandre. Han giftet seg med Mai Helen Dalen, og det ble etter hvert ganske stille om Gerhardsen. Han gikk av som byrådsleder i 1996, og da han fikk jobb i Geelmuyden.Kiese, måtte han trekke seg også som partiets gruppeleder. Men død var han altså ikke. For hver gang partiet ramler ned på 20-tallet på meningsmålingene, kommer han med ulike utspill for å vise at han fortsatt er der. Og når han snakker, hører eldre velgere uvilkårlig en stemme fra sosialdemokratiets gullalder.
  • Han bruker arven og navnet for det det er verdt, men i partiet blir det i like stor grad brukt mot ham. Oslo Arbeiderparti kunne hatt bruk for en vekkelsespredikant som Rune Gerhardsen, men valgte i går kveld å fortsette som politisk sekt.