Sverige

Uønsket dyr på avveie:
- Farlig

Et svært sjeldent hybriddyr har dukket opp på andre siden av grensa. Det kan by på alvorlige konsekvenser, ifølge ekspert. Norske Rovdata følger nøye med på situasjonen.

UØNSKET: Det er andre gang et slikt hybriddyr har blitt oppdaget i Sverige. Her fra Södermanland i 2017. Arkivfoto: Länsstyrelsen / Expressen
UØNSKET: Det er andre gang et slikt hybriddyr har blitt oppdaget i Sverige. Her fra Södermanland i 2017. Arkivfoto: Länsstyrelsen / Expressen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

En blanding mellom hund og ulv har blitt oppdaget i Norrbotten i nordlige Sverige.

Siden slutten av oktober har svenske Länsstyrelsen lett etter ulvehybriden, som per nå ser ut til å være sporløst forsvunnet.

Eksperter er tydelige på at dyret bør avlives så fort som mulig. Hanndyret de leter etter har allerede gjort skade på reinnæringen i området.

- Hybrider mellom hund og ulv kan også oppføre seg på en uønsket og farlig måte mot mennesker, sier rovdyrsjef i Länsstyrelsen Norrbotten, Alexander Winiger, til svenske Expressen.

- Svært uønsket

Ettersom fenomenet er så sjeldent, har det aldri etablert seg en bestand av blandingen i Skandinavia. Men på verdensbasis er det flere tilfeller, skriver avisa.

PÅ SPORET: Enn så lenge er det kun funnet ulike spor etter dyret. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten
PÅ SPORET: Enn så lenge er det kun funnet ulike spor etter dyret. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten Vis mer

Winiger sier at det imidlertid skal mye til for at hunden er på rett sted til rett tid, da ulver vanligvis danner revir og partnerskap før de parer seg.

Men til tross for at dyrene er nært beslektede arter, omtaler rovdyrsjefen blandingene som «svært uønsket». Konsekvensene kan nemlig være at ulvestammens gener skades, samtidig som de økologiske forutsetningene kan endre seg.

Krysset grensa

Ifølge Länsstyrelsen Norrbotten er det andre gang ulvehybriden har blitt oppdaget i Sverige. Gjennom DNA-prøver fra et reinkadaver, har Sveriges landbruksuniversitet, med hjelp fra norske Rovdata, avdekket tilbakekomsten.

Dyret er av typen «Svartbergshybrid», som innebærer at den stammer fra Finland eller Russland.

Jonas Kindberg, leder i Rovdata, sier til Dagbladet at det er god samkjøring mellom Sverige, Finland og Norge i forbindelse med overvåkning og analyse.

SJELDENT SYN: Flere eksperter har undersøkt opptak som er filmet i august 2020, nå bekrefter de hva slags dyr dette er. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

De bruker genetiske metoder for å oppdage hvor dyret er, før det eventuelt krysser nye landegrenser.

- Nå følges det opp på svensk side, men dersom den tar seg mot norsk side, blir analyse høyt prioritert. Vi følger med, sier Kindberg.

Det er muligheter for at ulvehybriden kan trekke mot Finnmark, men den skal gjennom store landområder for å nå norskegrensa. Rovdata er derfor i dialog med Finland, ettersom hybriden også kan trekke mot deres grenser.

Uklart utseende

Det finnes ingen bilder av selve individet, men bilder fra 2017 kan gi indikasjoner på hvordan ulveblandingen kan se ut.

Ifølge rovdyrsjefen har den flere gener fra ulv enn hund.

- Men hvordan den ser ut i pelsen og på andre kroppsdeler er uklart, sier Winiger.

Flere detaljer vil ifølge Expressen komme etter ytterligere analyser som gjennomføres i Finland. Målet er å finne ut av akkurat hvor individet kommer fra.

- Rent genetisk er det også mulig å se nærmere på hvilken hunderase som har hatt ei hånd med i spillet, sier Winiger.

Beveger seg raskt

Nå har ikke jegerne sett spor av dyret siden slutten av oktober, og det er derfor ukjent hvor den befinner seg.

Winiger påpeker at individet ser ut til å være i «utvandringsmodus».

- Da går de mye, omtrent to mil om dagen i normalt tempo, og de beveger seg raskt videre fra områder de er i. Det er vår tolkning, men vi holder et øye med det, sier Winiger.

Det siste funnet ble gjort mellom Jokkmokk og Gällivare. De nordsvenske kommunene ligger plassert midt mellom Norge og Finland.

NON STOP: En mann ble jaget av en bjørn i Russland, men så kom redningen. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

Sist det ble gjort en slik oppdagelse i Norden var i 2017, da et kull kom til verden etter en paring mellom en hund og en ulv i Södermanland.

Avkommet ble skutt samme år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer