Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uønsket i Sverige etter Oslo-besøk

Skulle fått oppholdstillatelse i år, men noen timer i Norge kan ha ødelagt alt for barnefamilien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Familien Tejic fra det tidligere Jugoslavia har vært tre år i Sverige. De trodde at en ny, tidsbegrenset lov skulle sikre framtida deres i landet, skriver Aftonbladet.se.

Loven, som kom i fjor høst, gir oppholdstillatelse til mange barnefamilier og personer som har vært svært lenge i landet.

Var borte én dag

Men Migrationsverket, tilsvarende norske UDI, har bestemt at en dagstur til Norge for halvannet år bør sette en stopper for statsborgerskapet til de fire.

Den gang hadde familien, med barna Maja (10) og Alex (7), fått avslag i Sverige, og dro senere til den svenske ambassaden i Norge for å søke på nytt der.

Nå er det imidlertid ikke det opprinnelige avslaget eller søknaden det handler om, men selve den åtte timer lange reisen. For etter svippturen mener myndighetene at loven ikke kan gjelde for familien.

- Den tid som regnes, er det sammenhengende oppholdet i Sverige. Har man reist ut av landet og dermed tatt en beslutning så omfattes man ikke av denne loven. Det spiller ingen rolle om man har vært utenfor Sverige i en dag, ti dager eller ett år, sier jurist Peter Mokvist ved Migrationsverket til Aftonbladet.se.

Blir sak for regjeringen

Politikeren Gustav Fridolin i Miljøpartiet har latt seg provosere av den svært rigide lovtolkningen, og vil i dag sammen med Venstre ta opp saken på et møte med den svenske regjeringen.

- De felles av Migrationsverkets egne regler. Den aktuelle loven er klar på at den skal gjelde om han har vært lenge i Sverige. En kort periode i et annet land skal ikke være relevant, mener han.

Familien Tejic, der barna snakker svensk og har gått på svenske skole, har nå gått under jorda, ifølge Aftonbladet.

<B>DAGSTUR:</B> Barnefamilien får svi for å ha vært utenfor Sveriges grenser i noen timer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!