Uønsket på Åsta-markering

Jernbanedirektør Steinar Killi har avlyst sin påtenkte tur til Vang kirke på søndag, der en minnegudstjeneste skal avrunde markeringen av ettårsdagen for Åsta-ulykken. Han har fått beskjed om at han er uønsket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går leverte medlemmer av støttegruppa for overlevende og etterlatte etter togulykken på Åsta egenhendig et brev til Steinar Killi i Jernbaneverkets resepsjon i Oslo. De ville forsikre seg om at han mottok brevet i tide. Budskapet var klart:

«Flere av støttegruppens medlemmer har uttrykt ønske om at hverken De eller tidligere medlemmer av toppledelsen i NSB deltar i minnekonserten på Hamar 7. januar. Herved vil jeg på vegne av støttegruppens medlemmer be dem om å unnlate å delta ved denne anledningen.»

Avlyser

- Jeg var innstilt på å reise oppover for å være med på høytideligheten, men med en slik oppfordring gjør jeg selvfølgelig ikke det. Dette skal være en verdig avslutning på et vondt år for de etterlatte, og hvis det er slik at min tilstedeværelse ville ødelegge det, er det noe jeg må akseptere, sier Killi.

Når Jernbanedirektøren får spørsmål om dette er sårende, blir det stille et øyeblikk.

- Jeg vil ikke kommentere det. Jeg vil bare si at dersom det er slik at en eller flere ville føle ubehag dersom jeg var der, så er det nok til at jeg bør la være å dra, sier Killi.

Representanter for støttegruppa ville i går kveld ikke kommentere saken.

I et annet brev beskylder støttegruppa også Killi for avtalebrudd og uverdig opptreden etter at han på ettårsdagen for ulykka avslørte detaljer om forhandlingene om erstatning.

«Vi finner det uverdig at De velger å slå mynt på situasjonen ved å trekke erstatning og erstatningsstørrelse inn i offentligheten den 4. januar 2001, som er ettårsdagen for Åsta-ulykken,» skriver leder Jan Henriksen i støttegruppa i et brev til Killi. Brevet er også sendt til samferdselsministeren.

«Vil skape forvirring»

Støttegruppa reagerer med avsky på at Killi uttalte offentlig at partene var prinsipielt enige i erstatningsspørsmålet. De mener Killi med dette har brutt konfidensialiteten som skal prege slike forhandlinger.

«Man er enige om noen styrende prinsipper, ikke nødvendigvis prinsipielt enige. Informasjonen De ga ut er ikke riktig. Dette vil skape forvirring, ergrelse og fortvilelse hos de berørte,» står det i brevet.

Steinar Killi kjenner seg ikke igjen, og sier han ikke kjenner til at det skulle foreligge en avtale om taushet inntil forhandlingsresultatet er klart.

Dagbladet er kjent med at det hos den andre forhandlingsparten, NSB, ble reagert med overraskelse over Killis uttalelser. NSB ville ikke kommentere saken i går.

UØNSKET: Steinar Killi drar ikke til markeringen av ettårsdagen for Åsta-ulykken på søndag. Han har fått beskjed om at han er uønsket.