Uønsket på horekonferanse

Den samiske juristen Ande Somby nektes å delta på en konferanse om prostitusjon i Tana kommune. - Det er merkelig at en som mottok «Fritt Ord-prisen» fra Sametinget i fjor kan velge meg vekk fordi jeg har andre synspunkter enn henne, sier Somby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er lederen i organisasjonen Nettverk i nord mot prostitusjon og vold, Marit Smuk Solbakk, som avgjorde at den frittalende samiske juristen likevel ikke skulle inviteres til konferansen.

Avvisningen av Somby gjør at fronten mot prostitusjon i Finnmark slår sprekker. Sekretær Gunvor Hirsti trakk seg fra vervet sitt i går i protest mot avgjørelsen om å utelukke Somby.

Somby er forsker og jurist og var en av de inviterte til konferansen som begynner 11. februar.

- Ande Sombys syn på prostitusjon gjør at han ikke lenger er velkommen, sa Marit Smuk Solbakk til Sameradioen i går.

Ba folk besinne seg

Somby ba i fjor sommer folk i Finnmark å besinne seg. Et unyansert rop på mer politi og en ensidig fordømmelse av horekundene mente Somby kun var med på å stigmatisere Finnmark og ftre hovedstadspressen med sosialpornografi som utmagrer Nord-Norge enda mer.

Dette førte til en debatt der Somby og lederen for nettverket Marit Smuk Solbakk, sto på hver sin side. Den samme Solbakk nekter nå Somby å komme hjem for å delta i debatten på konferansen.

Truer ytringsfriheten

Avvisningen av Somby ble for mye for sekretæren i nettverket, Gunvor Hirsti. - Er det ikke plass til Sombys synspunkter, så er det heller ikke plass for meg, sier Hirsti.

For henne handler det om ytringsfrihet, og hun finner seg ikke i at avvikende synspunkter skal knebles på denne måten.

- Sombys syn er reflektert og nyansert. Det bygger på en historisk forståelse. Det må det være rom for, sier Hirsti til Nordlys.

UØNSKET: Ande Somby får ikke være med på konferansen om prostitusjon i Tana på grunn av meningene sine.