McCAINS AMERIKA: «John McCains Amerika har ikke noe behov for å bli gjort stort (great) igjen, fordi Amerika alltid var stort», sa John McCains datter Meghan under en minnegudstjeneste i dag - med en klar referanse til Donald Trumps slagord om å gjøre Amerika «great again». Foto: NTB Scanpix/Reuters/Chris Wattie
McCAINS AMERIKA: «John McCains Amerika har ikke noe behov for å bli gjort stort (great) igjen, fordi Amerika alltid var stort», sa John McCains datter Meghan under en minnegudstjeneste i dag - med en klar referanse til Donald Trumps slagord om å gjøre Amerika «great again». Foto: NTB Scanpix/Reuters/Chris WattieVis mer

Trump ydmyket av forgjengere under minneseremoni for John McCain

Uønsket Trump ydmyket i senator John McCains minnegudstjeneste

Frakjent all ære av to tidligere presidenter og John McCains datter - uten engang å få navnet sitt nevnt.

Uønsket og uten å bli nevnt ved navn ble president Donald Trump gjentatte ganger ydmyket under minnegudstjenesten for senator John McCain i Washington Cathedral lørdag morgen.

- Så mye av vår politikk, vårt offentlige liv, vår offentlige tale, kan virke lite og ondsinnet og smålig, sa Trumps forgjenger Barack Obama, uten at noen var i tvil om hvem han siktet til.

Mens Obama og forgjengeren George W. Bush markerte avstand til Donald Trumps verdier og tenkesett, twitret den sittende presidenten om frihandelsavtalen NAFTA som han truer med å droppe hvis han ikke får det som han vil.

- Amerika skryter ikke

McCains datter Meghan McCain snakket om sin far som en som virkelig representerte amerikansk storhet, og var hevet over «billig retorikk fra menn som aldri kommer nær det offeret han ga så villig.»

Både dette og mye annet av Meghan McCains tale var uuttalte stikk til Donald Trump, som i motsetning til krigshelten John McCain på ulike måter unngikk å avtjene militærtjeneste:

«Amerika skryter ikke, fordi hun ikke har noe behov for å gjøre det», sa hun til stor applaus.

- AMERIKA SKRYTER IKKE: John McCains datter Meghan McCain sa under en minnegudstjeneste i dag at idag at «Amerika skryter ikke», noe som ble oppfattet som et stikk til president Donald Trump. Foto: NTB Scanpix/AP/Alex Brandon
- AMERIKA SKRYTER IKKE: John McCains datter Meghan McCain sa under en minnegudstjeneste i dag at idag at «Amerika skryter ikke», noe som ble oppfattet som et stikk til president Donald Trump. Foto: NTB Scanpix/AP/Alex Brandon Vis mer

Hun tilføyde at «John McCains Amerika har ikke noe behov for å bli gjort stort (great) igjen, fordi Amerika alltid var stort», med en klar referanse til Trumps slagord om å gjøre Amerika «great again».

- Ondsinnet og smålig

Senator John McCain og hans republikanske partifelle president Donald Trump hadde et motsetningsfylt og til tider fiendtlig forhold, og Trump ble ikke engang invitert til seremonien i dag. Hans datter Ivanka var derimot til stede.

Verken McCains datter eller USAs foregående president så noen grunn til å nevne Trumps navn under seremonien. Ingen var likevel i tvil om hvem som var adressaten for de harde ordene.

- FØDT AV FRYKT: Tidligere president Barack Obama beskrev en politikk født av frykt - og som ble oppfattet som en beskrivelse av hva hans etterfølger står for. Foto:NTB Scanpix/AP/Pablo Martinez Monsivais
- FØDT AV FRYKT: Tidligere president Barack Obama beskrev en politikk født av frykt - og som ble oppfattet som en beskrivelse av hva hans etterfølger står for. Foto:NTB Scanpix/AP/Pablo Martinez Monsivais Vis mer

«Så mye av vår politikk, vårt offentlige liv, vår offentlige tale, kan virke lite og ondsinnet og smålig, med bombastiske uttalelser og fornærmelser, og underlige feider og fabrikkert harme», sa Barack Obama - uten at noen var i tvil om hvem han siktet til.

«Det er en politikk som foregir å være modig, men som i virkeligheten er født ut av frykt. John ba oss om å være større enn det. Han ba oss om å være bedre enn det.»

- McCain anerkjente motstandere

Obamas forgjenger, Trumps partifelle George W. Bush, var mindre eksplisitt.

Likevel vil nok mange ane en kritikk også her, i den måten han framhevet karaktertrekk hos McCain som står i direkte motstrid til hvordan Donald Trump ofte blir oppfattet:

«Han respekterte den verdighet som finnes i hvert enkelt liv, en verdighet som ikke stopper ved grenser og ikke kan viskes ut av diktatorer», sa Bush, og karakteriserte McCain som en hederlig mann, som «alltid anerkjente at hans motstandere var patrioter og mennesker».