DRAPSGÅTE: Ronald Ramm (71) ble funnet drept og mishandlet i gangen i huset sitt utenfor Larvik 8. desember 1995. Foto: Privat/Politiet
DRAPSGÅTE: Ronald Ramm (71) ble funnet drept og mishandlet i gangen i huset sitt utenfor Larvik 8. desember 1995. Foto: Privat/PolitietVis mer

Drapsgåten fra Larvik:

Uoppklart drap i 1995: Nye opplysninger og nye personer avhørt

Bistandsadvokaten til Ronald Ramms datter: - Ett motiv peker seg ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet har avhørt personer som ikke tidligere har vært inne i den mer enn 21 år gamle drapssaken.

Og det har kommet fram nye opplysninger i politiets tre måneder lange offensiv for å finne ut hvem som drepte enkemannen Ronald Ramm (71) i huset hans utenfor Larvik før jul i 1995.

Det bekrefter kriminalsjef Knut Vidar Vittersø ved Larvik politistasjon overfor Dagbladet.

Denne uka skal etterforskningsgruppa som har gått løs på den uløste saken for fjerde gang gjøre en oppsummering før sommerferien.

- Konklusjonen er så langt at ingen er mistenkt eller siktet for tilknytning til dødsfallet. Over 400 gamle og nye tekniske spor fra om lag 70 personer er sjekket med nye analysemetoder. Det gjenstår fortsatt noen avhør og noen nye prøver. Jeg regner med at den endelige konklusjonen kommer over sommerferien, sier Vittersø til Dagbladet.

Enkemannen Ramm bodde aleine i huset i Rødberg utenfor Larvik. Det var 8. desember 1995 at 71-åringen ble funnet død og brutalt mishandlet i gangen i huset.

18 slag med hagesaks

Den tekniske etterforskningen viste tidlig noen hadde tildelt Ronald Ramm i alt 18 slag med en hagesaks.

Katten hans lå død og oppsprettet i kjellertrappa. Det var blodspor og tydelig at noen hadde rotet til i flere av rommene i huset.

Utenfor hadde avisbudet levert urørte utgaver for flere dager. Før den siste etterforskningsrunden var den siste sikre observasjon av Ronald Ramm i Larvik sentrum 30. november i forbindelse med tenning av byens julegran.

Vondt for datteren

Advokat Monica Thon Nygaard er bistandsadvokat for Ronald Ramms datter under den nye etterforskningsrunden.

- Det er fortsatt en veldig vond sak for henne og familien rundt. Hun har samarbeidet med politiet med alt hun kan bistå med, og hun har vært inne til nye, lange avhør, sier bistandsadvokaten til Dagbladet.

Både hun og klienten håper saken skal bli oppklart, uten at advokat Thon Nygaard gir noen vurdering av hvor stor tro hun har på at det vil skje.

Hun har løpende kontakt med datteren til Ronald Ramm, og har fått en oppdatering underveis fra den nye etterforskningen.

- Ett motiv

- Det virker som ett motiv peker seg ut, uten at jeg kan kommentere det nå, sier advokat Monica Thon Nygaard til Dagbladet.

De første teoriene gikk ut på at Ronald Ramm kunne ha blitt drept under et ransforsøk.

Det var kjent i rusmiljøer i Larvik at pensjonisten hadde mye penger. Og han fortalte gjerne om det.

Men over 100 000 kroner lå urørt i huset etter Ramm ble funnet drept.

Seinere er det blitt mer fokus på at Ronald Ramm var mer sexfiksert enn normalt. Pårørende samtykket til at den siden ble nevnt da den nye etterforskningen ble startet rett etter en presentasjon at drapsgåten i TV2-programmet «Åsted Norge» i begynnelsen av mars i år.

Dømt for overgrep

I 1960 ble Ronald Ramm dømt for seksuelt overgrep mot en mindreårig.

På klærne han hadde på seg da han ble funnet drept, var det spor av sæd etter en annen mann.

Og på en av drapsofferets negler var det spor etter biologisk materiale fra en annen mann.

Kriminalsjef Knut Vidar Vittersø vil ikke utdype ulike motiver på dette tidspunktet av den nye etterforskningen.

- Men vi har ikke funnet noe som tyder på et hevnmotiv i tilknytning til den gamle dommen, sier Vittersø til Dagbladet.