AVBRØT FERIEN: USAs president Barack Obama avbrøt ferien på Martha's Vineyard for å få holde møter om situasjonen i Libya. I kveld kommenterte han situasjonen. REUTERS/Kevin Lamarque
AVBRØT FERIEN: USAs president Barack Obama avbrøt ferien på Martha's Vineyard for å få holde møter om situasjonen i Libya. I kveld kommenterte han situasjonen. REUTERS/Kevin LamarqueVis mer

- Uovervinnelige i møte med en tyrann

USAs president, Barack Obama, berømmer det libyske folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Obama er for tida på ferie med familien på Martha's Vineyard, men den dramatiske utviklingen i Libya tvang ham til å avbryte den midlertidig. I kveld kommenterte han situasjonen etter å ha blitt oppdatert om utviklingen av sitt nasjonale sikkerhetsråd.

- Situasjonen er fortsatt flytende. Det er noen Kadhafi-lojale elementer som fortsatt kjemper, men bildet er helt klart. Kadhafi-regimet er svært nær slutten, sier Obama.

Han berømmer innsatsen til det libyske folk.

- Deres mot og viljestyrke har vært uovervinnelig i møtet med en tyrann. Revolusjonen er deres egen, sier Obama.

- Sterkere enn jerngrepet USA ble litt motvillig dratt inn i den militære Nato-operasjonen som har bidratt til at opprørerne har vunnet fram.  Særlig Storbritannia og Frankrike presset på for en militær intervensjon mens  mange amerikanere har reagert på at USA har gått inn i nok en kostbar militær operasjon mens landet stadig er opptatt i Irak og Afghanistan.

I dag gledet likevel Obama seg på vegne av det libyske folk.

- Det libyske folk har levd under styret til en tyrann som har nektet dem deres grunnleggende rettigheter. Dette viser at folks ønske om verdighet er sterkere enn jerngrepet til en tyrann, sier Obama.

Han beskriver situasjonen i Libya nå som et vendepunkt

- Venn og partner Han sier at USAs mål nå er å få i stand en endelig løsning som innebærer et demokratisk Libya, og at landet vil bidra med nødvendig støtte for å få dette til.

- USA vil være en venn og en partner for et nytt Libya, sier Obama.

Han mener fallet til Kadhafis skrekkregime vil falle i god jord hos amerikanere, samtidig som han var nøye med å understreke at revolusjonen hadde skjedd uten at USA hadde sendt inn en eneste bakkesoldat.

- Det som skjer i Libya, har stor resonans i det amerikanske folk. Kadhafis regime har drept veldig mange amerikanere i flere terrorangrep. I dag går våre tanker til alle dem som har mistet livet. Vi hedrer også våre menn og kvinner i uniform som har bidratt til det vi nå ser, sier Obama.