Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UP frykter tropevarmen

Tropevarme, ferietrafikk og aggressive sjåfører er en livsfarlig kombinasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UP setter nå alt tilgjengelig mannskap inn på veiene for å ta dem som bryter loven i helga.

- En helg som den vi nå går inn i, er kritisk i forhold til ulykkesbildet. Vi vil være ute med alt disponibelt mannskap for å ta dem som opptrer ulovlig, sier konstituert sjef for Utrykningspolitiet (UP) Ole Høiby.

Han lover at de skal kontrollere flere strekninger enn vanlig denne helga, med spesielt fokus på de farligste veistrekninger.

De 11 UP-distriktene har planlagt døgnkontinuerlig skifttjeneste for å dekke alle formål, og vil sette inn hovedstøtene i ettermiddag, lørdag formiddag og natt til søndag.

- Dette er typisk ulykkestid. Vi har laget en svært detaljert plan ut fra hva som skjer av trafikk og arrangementer denne helga. Vi vil være spesielt oppmerksomme på steder hvor det samles mye folk, sier han.

Sløve i varmen

Høiby frykter kombinasjonen av varmt vær og tett trafikk.

- Folk blir sløvere av varmen, og da skjer det livsfarlige ting. I tillegg er det meldt nedbør, og regn på varm asfalt er farligere enn isglatte vinterveier. Kombinasjonen av høy varme og regnbyger kan være en dødelig kombinasjon. Plutselig regn skaper vanskelige kjøreforhold med glatt og sleip veibane med stor fare for vannplaning dersom man ikke avpasser farten. I slike situasjoner er det meget viktig å holde god avstand til forankjørende og ikke foreta unødvendige forbikjøringer, sier Høiby.

UP gruer seg til nok en varm sommerhelg.

- Vi ser særlig på fart, rus og bruk av bilbelte. Vi setter også inn sivile videobiler for å reagere på brudd på vikeplikt og ulovlige forbikjøringer. Jeg håper folk vil ta det med ro, og ta sine forholdsregler, sier han.

Kømareritt

En nylig publisert undersøkelse konkluderer - for tredje år på rad - med at norske bilister er de hissigste i hele Europa. Slikt gagner heller ikke trafikksikkerheten.

Trafikkpsykolog Pål Ulleberg i Transportøkonomisk institutt mener vi bør forberede oss mentalt på kjempekøer før turen.

- Det er når det oppstår hindringer som gjør at du ikke har kontroll, og som gjør at du ikke kan kjøre som du vil, at bilister blir aggressive. Forventer du hindringer i trafikken, blir du ikke så irritert, sier Ulleberg.

- Svenskene har et godt ordtak: Kjører du forbi en kø, så kommer du bakerst i neste kø, sier han.

Han mener at vi lett endrer atferd når vi kommer inn i en bil.

- Det er sjelden at du viser fingeren eller begynner å kjefte på folk som går tregt foran deg i en kø på gata. Inne i bilen føler man seg derimot tryggere og mer anonymisert, sier han.

Ulykkestid: En helg som den vi går inn i nå, er kritisk i forhold til ulykkesbildet, sier UP-sjef Ole Høiby.
BILFERIE: Monica Kristoffersen (t.h), sønnen Patrick Burø og mormor Ingrid Kristoffersen får en etterlengtet hvil fra bilturen mens de venter på ferja på Åfarnes.