TAR FLERE: Sjef for Utrykningspolitiet (OP), Runar Karlsen forteller at UP mobiliserer stort de kommende dagene, for å stoppe ruspåvirkede sjåfører i påsketrafikken. - Vi vil være på veiene og følge med, både med biler som er godt synlige og biler som ikke er det, sier han.  Foto: Per Flåthe/Dagbladet
TAR FLERE: Sjef for Utrykningspolitiet (OP), Runar Karlsen forteller at UP mobiliserer stort de kommende dagene, for å stoppe ruspåvirkede sjåfører i påsketrafikken. - Vi vil være på veiene og følge med, både med biler som er godt synlige og biler som ikke er det, sier han. Foto: Per Flåthe/DagbladetVis mer

UP: Har tatt 70 prosent flere for ruskjøring i år, sammenliknet med i fjor

Varsler flere kontroller under påske-hjemfarten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av de tre første månedene av 2015 har Utrykningspolitiet (UP) tatt 70 prosent flere nordmenn for ruskjøring enn de gjorde i tilsvarende periode i fjor.

Det opplyser UP-sjef Runar Karlsen overfor Dagbladet.

- Innen 1. april har vi tatt cirka 400 ruskjørere basert på rutinekontroller. Det er mye. Det er 70 prosent flere enn vi gjorde innen 1. april i fjor, sier UP-sjefen.

Bedre etterretning Han tror ikke økningen nødvendigvis skyldes at nordmenn kjører mer i fylla.

- Det er grunn til å tro at dette skyldes effektiviteten på kontrollene. Vi har flere kontroller, doblet antallet alkoholtester og har langt bedre etterretning, forklarer han.

I går, påskeaften, rykket Bergen-politiet ut etter melding om en fyllekjøring. En bil hadde havnet på taket i Slettebakksveien, og da politiet kom fram, satt føreren fortsatt i bilen.

BERUSET: Bergen-politiet rykket i går ut etter melding om en fyllekjøring. En bil hadde havnet på taket i Slettebakksveien, og da politiet kom fram, satt føreren fortsatt i bilen. Han var overstadig beruset. Foto: Kristine Ristesund /Bergensavisen
BERUSET: Bergen-politiet rykket i går ut etter melding om en fyllekjøring. En bil hadde havnet på taket i Slettebakksveien, og da politiet kom fram, satt føreren fortsatt i bilen. Han var overstadig beruset. Foto: Kristine Ristesund /Bergensavisen Vis mer

Han var overstadig beruset, og satt med en ølboks i hånda da han ble tatt, opplyste politiets innsatsleder.

Påske-fyllekjøring Ifølge UP-sjef Karlsen viser de fleste studier at forekomsten av ruskjøring holder seg noenlunde stabil året gjennom.

- Veikantundersøkelser viser at det er 130 000 ruskjøringer i Norge hver dag. Det betyr at hvert hundrede kjøretøy har en ruspåvirket sjåfør, sier han.

- Skiller påsken seg ut som ei tid da flere kjører i fylla?

- Det er mye ruskjøring hver dag, og det er ikke noe spesielt opphold i høytidene. Politiet tar cirka 170 - 180 ruskjørere i uka i gjennomsnitt, noe som utgjør i snitt cirka 750 - 800 i måneden. Vi ser at dette tallet ofte er høyere i sommermånedene. Samtidig som det går mot sommeren nå, er påsken ei høytid der mange har fri, og nyter mye mat og drikke. Det overrasker meg ikke at det er mye ruskjøring i påsken, svarer Karlsen.

Flere kontroller Og nettopp derfor satser UP på å avdekke så mye ruskjøring som mulig på veiene de kommende dagene. I dag og i morgen, som er de store hjemfartsdagene, vil UP vil ha flere kontroller, opplyser Karlsen.

- Vi har mobilisert masse styrker både søndag og mandag. Vi vil være på veiene og følge med, både med biler som er godt synlige og biler som ikke er det.

KONTROLLER: Utrykningspolitiet (UP) holder kontroller i hele landet i påsken. Her fra  riksvei 116 ved Onsøy i fjor sommer.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
KONTROLLER: Utrykningspolitiet (UP) holder kontroller i hele landet i påsken. Her fra riksvei 116 ved Onsøy i fjor sommer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Alle som stoppes av UP vil bli avkrevd en alkoholtest, opplyser han.

- Vi vil særlig se etter de som tar høy risiko, som farlige forbikjøringer, sier han.

Flest menn Statistikken viser at mens alkoholpåvirket kjøring ser ut til å ligge på et stabilt nivå, har antall personer som kjører under påvirkning av medikamenter og/eller narkotika økt de siste åra, opplyser Karlsen.

- Dette er et stort samfunnsproblem og årsaken til mange dødsulykker. Cirka hver fjerde dødsulykke forårsakes av en som kjører i ruspåvirket tilstand, sier han.

Rundt 90 prosent av dem som tas for fyllekjøring er menn, ifølge UP-sjefen, som forteller at de aller fleste ruskjørere som tas har et rusproblem. En del tas også med såkalt dagen-derpå-promille.

- La bilen stå - Hvor lenge skal man vente med å kjøre dagen etter at man har drukket alkohol?

- Det tryggeste er å la bilen stå hele dagen. Vårt råd er å ikke kjøre i det hele tatt dagen derpå, sier Karlsen.

Og det er ikke straffeformildende om man blir tatt med promille fra en fest dagen i forveien, påpeker han.

- Alle har et ansvar når de er ute på veiene. Hver eneste dag skjer det stygge ulykker i Norge på grunn av ruskjøring, sier Karlsen.