Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UP-leder sjokkert over påskeutfarten: - Jeg har aldri sett maken

300 fartsbøller blir kalt egoister av UP-lederen på Vestlandet.

EGOISME: Terje Oksnes, distriktsleder i utrykningspolitiet på Vestlandet kaller fartsbøllene på Sør- og Vestlandet egoister. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / SCANPIX
EGOISME: Terje Oksnes, distriktsleder i utrykningspolitiet på Vestlandet kaller fartsbøllene på Sør- og Vestlandet egoister. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Påskens store utfartsdag, ble en sorgens dag for ferielystne hyttefolk som tidligere var i besittelse av et førerkort. Men også for Terje Oksnes og utrykningspolitiet på Vestlandet.

- Jeg har vært distriktsleder i tre år, og har vært i trafikktjenesten i mange flere år, og jeg har ikke opplevd maken, sier Oksnes om gårsdagen til Dagbladet.

39 har mistet lappen Før påskeutfarten, berømt for å gå i sneglefart, forbereder UP og Statens vegvesen seg på kaos ved flaskehalser, kolonnekjøringer og mildt slapseføre.

Hvert år legger UP inn ekstra innsats, spesielt i forkant av skjærtorsdag og på hjemfartsdagene nå på søndag og over helga.

Målet er at trafikkavviklingen skal foregå i så ordnede former som mulig. Men i UP-distriktet Vestlandet, som består av politidistriktene Sør-Vest og Vest, hadde påskefolket fryktelig dårlig tid. Det mener Terje Oksnes, som er skuffet over beslutningene sør- og vestlendinger tok i trafikken i går.

- Siden palmefredag, siden påskeutfarten startet, har vi på Vestlandet stanset over 300 med for høy hastighet. 39 av disse har mistet førerkortet, sier Oksnes.

- Egoisme Ved Bjerkreim i Rogaland på E39, mistet sju bilførere lappen på 34 minutter skjærtorsdag, som NRK tidligere har skrevet om. Oksnes har aldri hørt om liknende tall.

- Totalt gjorde vi 20 førerkortbeslag på fire timer ved Bjerkreim. Jeg synes folk viser ganske stor grad av egoisme når de kjører på en slik måte i tett påsketrafikk. En liten feilmanøver i så tett trafikk kan få enorme konsekvenser, sier Oksnes.

Strekningen fra Moi og over til Ålgård er for sørvestlendinger kjent som en strekning man kan gjøre unna på svært kort tid hvis man tråkker på pedalen. Det er også få fotobokser på denne strekningen.

- Forholdene ligger til rette for høye hastigheter mange andre steder i landet også, så det forklarer ikke dette resultatet, sier Oksnes.

- Urovekkende Totalt i Sør-Vest politidistrikt og Vest politidistrikt ble det beslaglagt 23 førerkort skjærtorsdag, og det ble stanset 258 sjåfører som holdt for høy hastighet.

- Til å være en utfartsdag, som var varslet i media god tid i forveien, så er dette et urovekkende høyt antall, sier Oksnes.

Oksnes er skuffa over at påsketrafikantene velger å sette andres liv i fare for å få noen ekstra minutter på hytta.

- Jeg har uttalt flere ganger nå at disse folkene ikke skal rekke noe annet enn sin egen fritid, sier Oksnes, som selv var til stede på en kontroll som ble avholdt på E39 mellom Bergen og Sogn onsdag ettermiddag.

- I Knarvik i Lindås nord for Bergen hadde vi 20 fartsovertredelser på tre og en halv time.

133 km/t - Hva var den høyeste hastigheten dere målte onsdag i ditt distrikt?

- Det var en bil som ble tatt i 133 i ei 80-sone på Bjerkreim, sier Oksnes, som anbefaler feriefolket å starte ferien når de setter seg inn i bilen. Da kunne turen vært så annerledes, sier han.

- Hva sier du til folk når de ruller ned ruta og har kjørt veldig fort?

EGOISME: Terje Oksnes, distriktsleder i utrykningspolitiet på Vestlandet kaller fartsbøllene på Vestlandet egoister. Foto: UP
EGOISME: Terje Oksnes, distriktsleder i utrykningspolitiet på Vestlandet kaller fartsbøllene på Vestlandet egoister. Foto: UP Vis mer

- Hva skal man si? Vi er veldig objektive og saklige i vår tilnærming. Vi skjønner jo at de blir fortvilet når de mister kjøreretten, men det e litt i seineste laget å tenke seg om. De skulle tenkt seg om på forhånd, sier Oksnes.

UPs neste store kontroller vil avholdes søndag og mandag under påskehjemfarten. Og han ser ikke bort ifra en ny kontroll på Bjerkreim. Han håper åpenbart på at folk vil oppføre seg bedre på hjemfarten, enn på utfarten.

Belag deg på kø Vestlandet skiller seg ut. Ifølge NTB kunne Statens vegvesen melde om fin flyt i påsketrafikken over hele landet i går. Trafikkoperatør Gun Aaserudhagen sa til NTB i går at det bare hadde forekommet et par trafikkuhell på E6 nordover fra Gardermoen.

Ifølge Aaserudhagen er det 1. påskedag som tradisjonelt har bydd på størst trafikkproblemer.

- Søndag er den største hjemfartsdagen, mange reiser hjem da for å ha en fridag hjemme før påsken er over. Så da må man belage seg på å sitte i kø, advarer trafikkoperatøren overfor NTB.

Til tross for mye trafikk på de tradisjonelle ut- og innfartsdagene i påsken, er det nødvendigvis ikke flere alvorlige trafikkulykker i denne perioden enn ellers i året. Det skyldes først og fremst at de aller fleste tar nødvendig hensyn, og ikke tar unødvendige sjanser, uttaler UP-sjef Runar Karlsen i en pressemelding.

Dagbladet kontakter konstituert UP-sjef Roar Skjelbred Larsen sier at det ennå ikke har noen landsoversikt over fartsovertredelser og førerkortbeslag.

- Det er forunderlig at så mange kjørte så fort på Bjerkreim, sier han.

UP-sjefen oppfordrer påsketrafikantene til å vise hensyn, unngå farlige forbikjøringer og holde fartsgrensene, samt å være rusfri.

 

Hele Norges coronakart